Karnıyarık, öncelikle patlıcanların kızartılıp kıymalı harç ile buluşmasının sonucunda hazırlanan bir Osmanlı yemeğidir. Türk toplumunda da patlıcanın ve karnıyarık yemeğinin çok önemli bir yeri vardır. Genellikle davet sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır. Ancak, kızartılarak hazırlanan bir yemek olduğu için kalori değeri bakımından oldukça yüksektir. Diyet yapacak kişilerin karnıyarık ve karnıyarık gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir. Kalorisini Azaltmak İçin Alternatif Yöntemler Karnıyarığın kalorisini azaltmak için kendimize az kalorili karnıyarık yemeği yapabiliriz. Patlıcan ile yapılan yemeklerin başında gelen karnıyarık yemeği, kızartılarak değil de bir diğer alternatif olan közleme veya mangalda közleyerek de yapılabilir. Böylece hem sağlıklı hem de hafif bir yemek hazırlamış oluruz. Kızartılarak hazırlanan küçük bir porsiyon karnıyarık yemeğinin 241 kalori olduğunu unutmamak gerekir. Bunun yerine patlıcanları közleyerek karnıyarık hazırlarsanız, bunun kalorisi ise 191 olarak saptanmıştır. Patlıcanın Sağlığa Faydaları Sağlıklı ve güzel yaşamak için oldukça faydalı olan patlıcanın en bilindik faydası, kalp çarpıntısına iyi gelmesidir. Diğer faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz:
Patlıcanın bu faydalarından yararlanabilmek için haftada en azından bir defa olmak üzere, sağlık koşullarına uygun bir şekilde pişirilmesi ve yenmesi gerekir. Karnıyarık yemeği hazırlarken yağdan uzak durmakta fayda vardır. Özellikle diyet yapan kişiler için karnıyarık yemeği hazırlarken daha dikkatli olmak gerekir. Karnıyarık Kaç Kalori ve Besin Değerleri Nelerdir? Karnıyarık yemeği, besin değerleri bakımından da zengin bir yemektir. İşte karnıyarığın besin değerleri:
Bu değerler, karnıyarık yemeğinin besin açısından zengin olduğunu göstermektedir. Ancak, kalori ve yağ içeriği yüksek olduğu için tüketirken dikkatli olunmalıdır. |