Karnıyarık, patlıcanın kızartılmasıyla hazırlanan ve kıymalı harç ile doldurulan, Osmanlı mutfağının en değerli yemeklerinden biridir. Türk halkı arasında karnıyarık yemeği oldukça önemli bir yere sahiptir ve genellikle misafir sofraları için özenle hazırlanır. Ancak, kızartılarak hazırlanması nedeniyle kalori değeri oldukça yüksektir. Diyet yapan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besin olsa da, kaçamak yapacağınız günlerde karnıyarık yemeğini sofranızda bulundurmanız tavsiye edilir. Ayrıca, patlıcanı kızartmak yerine közleyerek veya mangalda mühürleyerek daha az kalorili bir karnıyarık yemeği de hazırlayabilirsiniz. Patlıcan ile hazırlanan yemeklerin başında gelen karnıyarık, kızartma yerine alternatif metotlarla hazırlandığında hem daha hafif hem de daha sağlıklı bir yemek olabilir. Kızartılarak hazırlanan 1 adet karnıyarık yaklaşık olarak 241 kalori içermektedir. Patlıcanları kızartmak yerine közleyerek hazırlarsanız, 1 adet karnıyarık 191 kalori değerinde olacaktır. Patlıcanın en bilinen faydası kalp çarpıntısı sorununa iyi gelmesidir. Patlıcanın diğer faydaları ise şunlardır:
Patlıcan, protein, demir, C vitamini ve A vitamini açısından oldukça zengin bir sebzedir. Bu faydalarından yararlanmak için haftada en az bir defa tüketilmesi ve sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılması önemlidir. Karnıyarık yemeği hazırlanırken mümkün olduğunca yağdan uzak durulmalıdır. Özellikle diyet yapan kişiler bu yemeği hazırlarken daha dikkatli olmalıdır. 1 Adet Karnıyarık Besin Değeri Ne Kadardır?
|