Karnıyarık Nasıl Yapılır?Karnıyarık, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu nefis yemeği hazırlamak için öncelikle kaliteli malzemeler kullanmak oldukça önemlidir. Karnıyarık için en uygun patlıcan türü, çekirdeksiz ve yumuşak yapılı kemer patlıcanlardır. Patlıcanların düzgün, orta boyda ve orta kalınlıkta olması da önemlidir. Kullanılacak diğer malzemelerin de taze ve uygun miktarda olması, yemeğin lezzetini artıracaktır. İşte adım adım karnıyarık tarifimiz: Gerekli Malzemeler
Patlıcanları Kızartmak İçin
Karnıyarık Nasıl Hazırlanır?1. Patlıcanların saplarını kestikten sonra alacalı şekilde soyun. Soyduğunuz patlıcanları tuzlu su içerisinde yarım saat kadar bekleterek acısının çıkmasını sağlayın. 2. Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları bol su ile yıkayıp iyice kurulayın. 1-1,5 su bardağı sıvı yağı kızdırarak patlıcanları bıçak ucuyla birkaç kez deldikten sonra arkalı önlü pembeleşene kadar kızartın. Fazla yağını süzdürmek için kağıt havlu üzerine alın. 3. İç harcı hazırlamak için orta boy bir tavada 300 gr kıymayı suyunu çekene kadar kavurun. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip karıştırın. 2 adet kuru soğanı ince ince doğrayarak ekleyin ve kavurmaya devam edin. 4. Soğanlar kavrulurken 1 çorba kaşığı salça ekleyin. 3 adet domatesin kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın ve 2 adet sivri biberle birlikte tavaya ekleyin. Domatesler yumuşayınca baharatları ve yeteri kadar tuzu ekleyip karıştırın. Son olarak 1 tutam kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırarak ocaktan alın. 5. Kızarttığınız patlıcanları cam bir fırın tepsisine düzgün bir şekilde dizin ve ortalarından boylamasına keserek hazırladığınız iç harcı patlıcanlara eşit şekilde doldurun. Patlıcanların üzerine birer dilim domates ve birer tane sivri biber koyun. 6. Fırın tepsisine patlıcanların kenarından sıcak su ilave edin ve sıcak fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun. |
Patlıcanları kızartırken yağın sıçramasını nasıl önleyebilirim?
Cevap yazYordam, patlıcanları kızartırken yağın sıçramasını önlemek için birkaç püf noktası uygulayabilirsin. İlk olarak, patlıcanları kızartmadan önce kağıt havlu ile iyice kurulaman çok önemli. Bu, üzerindeki fazla suyun yağa temas ederek sıçramasını engeller. Ayrıca, patlıcanları kızartmadan önce hafifçe tuzlayıp bir süre bekletirsen, içlerindeki fazla suyu salmalarını sağlarsın. Bu işlemin ardından patlıcanları tekrar kurulamalısın. Yağ sıcaklığını da kontrol etmek önemli; yağı çok fazla kızdırmadan kızartma işlemini yaparsan, sıçramaları en aza indirebilirsin. Bu küçük ama etkili yöntemlerle mutfakta daha güvenli ve temiz bir şekilde çalışabilirsin. Afiyet olsun!