Karnıyarık Nasıl Yapılır? Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık, Türk mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. Lezzetli bir iç harçla doldurulmuş patlıcanların fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, hem görselliği hem de tadıyla sofralarda özel bir yere sahiptir. Kaliteli malzemelerle yapılan karnıyarık, misafirler için harika bir seçenek sunar.
Karnıyarık Nasıl Yapılır? Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
01 Eylül 2024

Karnıyarık Nasıl Yapılır?


Karnıyarık, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Bu nefis yemeği hazırlamak için öncelikle kaliteli malzemeler kullanmak oldukça önemlidir. Karnıyarık için en uygun patlıcan türü, çekirdeksiz ve yumuşak yapılı kemer patlıcanlardır. Patlıcanların düzgün, orta boyda ve orta kalınlıkta olması da önemlidir. Kullanılacak diğer malzemelerin de taze ve uygun miktarda olması, yemeğin lezzetini artıracaktır. İşte adım adım karnıyarık tarifimiz:

Gerekli Malzemeler


  • 6 adet çekirdeksiz kemer patlıcan
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 adet domates
  • 300 gr orta yağlı yemeklik kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 8 adet sivri biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çorba kaşığı salça
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

Patlıcanları Kızartmak İçin


  • 1-1,5 su bardağı sıvı yağ

Karnıyarık Nasıl Hazırlanır?

1. Patlıcanların saplarını kestikten sonra alacalı şekilde soyun. Soyduğunuz patlıcanları tuzlu su içerisinde yarım saat kadar bekleterek acısının çıkmasını sağlayın.

2. Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları bol su ile yıkayıp iyice kurulayın. 1-1,5 su bardağı sıvı yağı kızdırarak patlıcanları bıçak ucuyla birkaç kez deldikten sonra arkalı önlü pembeleşene kadar kızartın. Fazla yağını süzdürmek için kağıt havlu üzerine alın.

3. İç harcı hazırlamak için orta boy bir tavada 300 gr kıymayı suyunu çekene kadar kavurun. Üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip karıştırın. 2 adet kuru soğanı ince ince doğrayarak ekleyin ve kavurmaya devam edin.

4. Soğanlar kavrulurken 1 çorba kaşığı salça ekleyin. 3 adet domatesin kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın ve 2 adet sivri biberle birlikte tavaya ekleyin. Domatesler yumuşayınca baharatları ve yeteri kadar tuzu ekleyip karıştırın. Son olarak 1 tutam kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırarak ocaktan alın.

5. Kızarttığınız patlıcanları cam bir fırın tepsisine düzgün bir şekilde dizin ve ortalarından boylamasına keserek hazırladığınız iç harcı patlıcanlara eşit şekilde doldurun. Patlıcanların üzerine birer dilim domates ve birer tane sivri biber koyun.

6. Fırın tepsisine patlıcanların kenarından sıcak su ilave edin ve sıcak fırında 15-20 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Yordam 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Patlıcanları kızartırken yağın sıçramasını nasıl önleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Yordam, patlıcanları kızartırken yağın sıçramasını önlemek için birkaç püf noktası uygulayabilirsin. İlk olarak, patlıcanları kızartmadan önce kağıt havlu ile iyice kurulaman çok önemli. Bu, üzerindeki fazla suyun yağa temas ederek sıçramasını engeller. Ayrıca, patlıcanları kızartmadan önce hafifçe tuzlayıp bir süre bekletirsen, içlerindeki fazla suyu salmalarını sağlarsın. Bu işlemin ardından patlıcanları tekrar kurulamalısın. Yağ sıcaklığını da kontrol etmek önemli; yağı çok fazla kızdırmadan kızartma işlemini yaparsan, sıçramaları en aza indirebilirsin. Bu küçük ama etkili yöntemlerle mutfakta daha güvenli ve temiz bir şekilde çalışabilirsin. Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Karnıyarık
Karnıyarık