Kabak Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Kabak Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kabak Karnıyarık

Kabak karnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli ve sağlıklı yemeklerinden biridir. Genellikle patlıcanla hazırlanan karnıyarık, kabakla yapıldığında da oldukça lezzetli bir alternatif sunar. Yemeğin kolesterol ve doymuş yağ oranı çok düşük olduğundan, sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkar. Kabakların faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için kızartmadan pişirilmesi önemlidir. Bazıları kabak karnıyarık hazırlarken kızartmayı tercih edebilir; ancak bu durumda vitamin ve mineral kayıplarını göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Ayrıca, suda hafif haşlamak da vitaminlerin suya geçmesine neden olabilir. Bu nedenle biz, kabakları hafif yağlayarak fırınlamayı tercih ettik. Çünkü karnıyarık hazırlamak için kabakların biraz yumuşaması gerekir. Karnıyarığın iç malzemesi için kıyma kullanabilirsiniz, dilerseniz tavuk da kullanabilirsiniz. Bu konuda tercih size kalmıştır. Şimdi birlikte kabak karnıyarık hazırlamaya başlayabiliriz.

Gerekli Malzemeler

  • 5 adet orta boy kabak
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 300 gram az yağlı dana kıyması
  • 5 diş sarımsak
  • 4 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Arzu edilirse taze ya da kuru nane
  • 100 gram dilimlenmiş kaşar peyniri

Yapılış Aşamaları

Kabakları önce iyice yıkayın ve baş kısımlarını ayıklayın. Bunları uzunlamasına ortadan iki eşit parçaya bölün. Daha sonra kabakların alt kısımlarından incecik bir parça kesin. Bunu yapmamızın nedeni tepsiye yerleştirdiğimizde kabakların düzgün durmasını sağlamaktır. Şimdi kabakların orta kısmında bulunan çekirdekli kısmı bir kaşıkla alın ve burada havuz oluşturun. Bütün kabaklara bu işlemi yaptıktan sonra tepsiye sıralayın. Üzerlerine tuz ve zeytinyağı gezdirerek, 180 derecede ısıttığınız fırında 10-15 dakika kadar pişirin. Bu aşamada kabaklarınız yumuşamış olacak.

Bir tavanın içinde kabak karnıyarık için iç malzemeleri hazırlayalım. Tavaya zeytinyağını koyun. İçine yemeklik küp şeklinde doğranmış soğanları ve sarımsakları koyarak, şeffaflaşana kadar kavurun. Kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Sırayla 2 tane rendelenmiş domatesi, tuz ve karabiberi ilave edin. Nane kullanacaksanız, bu aşamada ilave edebilirsiniz. Biz kullanmanızı tavsiye ederiz çünkü nane kabağa çok iyi uyum sağlayan bir baharattır. Bunları kıvamında pişirdikten sonra, ocaktan alın.

Tepside dizili olan kabakların içini bu harçla doldurun. Üzerlerine kalan 2 adet domatesi dilimleyerek yerleştirin. Bunların üzerine kaşar peyniri dilimleri koyun. Bir bardak sıcak suyun içinde domates salçasını karıştırın ve bunu tepsinin içine dökün. Fırını 200 derecede ısıtın. Kabak karnıyarık yemeğini kaşarlar eriyinceye ve üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirin. Fırından aldığınızda sıcak olarak, yanında pilavla birlikte yemeğinizi konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karnıyarık Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

Güncel

Karnıyarık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri