Közlenmiş Patlıcan Karnıyarık Közlenmiş patlıcan karnıyarık, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olarak ön plana çıkar. Geleneksel olarak karnıyarık yapımında patlıcanlar yağda kızartılarak hazırlanır; ancak yağda kızartılan patlıcanlar yüksek kalori ve ağırlık nedeniyle daha sağlıklı bir alternatif arayışına gidilmiştir. Bu nedenle yeni nesil karnıyarık tariflerinde patlıcanlar közde pişirilir, bu da yemeği daha hafif ve lezzetli hale getirir. Közlenmiş patlıcan karnıyarık, ana yemekler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Malzemeler
Sosu İçin
Üzeri İçin
Közlenmiş Patlıcan Karnıyarık Nasıl Yapılır? Yemeğin yapımına patlıcanları yıkayarak başlayın. Yıkadığınız patlıcanların üzerine kürdan yardımıyla birkaç delik açın ve patlıcanların acısının gitmesi için tuzlu suda yaklaşık bir saat bekletin. Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları kabuklarını soymadan yağlı kâğıt serili tepside, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırında patlıcanların biraz yumuşaması yeterli olacaktır. Közleme işlemi bittikten sonra iç harcı hazırlamaya geçebilirsiniz. Geniş bir tavada, küçük doğradığınız kuru soğanları ve sıvı yağı orta ateşte yumuşayana kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu çektikten sonra ince doğranmış sarımsak, biber, domates, tuz ve baharatları ekleyin. Kıyma harcını 5-6 dakika daha pişirin. Kıyma piştikten sonra tavayı ocaktan alın ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın. İç harcınız hazırdır. Sosu hazırlamak için bir kâsede domates salçası, tuz ve suyu karıştırın. Sosun içinde pürüzsüz olana kadar karıştırın. Fırında közlenmiş olan patlıcanların kabuklarını soyun ve fırın tepsisine dizin. Patlıcanların ortasına bir çizik atarak aralarını açın ve hazırladığınız kıyma harcı ile doldurun. Hazırladığınız sosu patlıcanların üzerinde eşit bir şekilde gezdirin. İsteğe bağlı olarak çeri domates ve biber ile patlıcanları süsleyebilirsiniz. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun. |