Kıymalı Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Kıymalı Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Karnıyarık

Özellikle özel günlerde sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer alan kıymalı karnıyarık, herkes tarafından sevilen patlıcan yemeklerinin başında gelmektedir. Besin değeri oldukça yüksektir. Yapım aşaması biraz zahmetli olsa da lezzeti ile sofrada yorgunluğu unutturan bir yemektir. Yaz, kış her mevsim sofralarda yer alabilen kıymalı karnıyarık, herkesin beğenisini kazanmaktadır. Aile fertleri tarafından tam not almak istiyorsanız, bu akşam menüde kıymalı karnıyarık yapmanızı tavsiye ederiz. Kıymalı karnıyarık, Türk mutfağında oldukça sevilen ve hemen hemen kimsenin hayır diyemediği lezzetler arasında üst sıralarda yer almaktadır. İşte kıymalı karnıyarık tarifi. Şimdiden kolay gelsin.

Kıymalı Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 tane orta boy kalın patlıcan
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane yeşil sivri biber
  • 1 tane büyük boy domates
  • 250 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 deste maydanoz
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ

Sosu İçin

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı su

Kıymalı Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Öncelikle patlıcanları ve yeşil biberi yıkayın. Yıkadıktan sonra patlıcanları alacalı bir şekilde soyarak ortadan patlıcanın karın bölgesine bıçakla derin bir çizik atın. Bıçak patlıcanın diğer tarafından çıkmayacak şekilde her patlıcanın karın bölgesine uzunlamasına yarıklar açın. Sonra bir kova içerisine su doldurarak ve su içine tuz atarak patlıcanları suyun içine koyun. Bu işlem patlıcanların acısını almak için uygulanmaktadır. Patlıcanlar suda beklerken siz de biberi ve soğanı küçük küçük yemeklik bir şekilde doğrayın. Teflon bir tava içerisine zeytinyağını koyarak soğanı ve biberi kavurmaya başlayın. Soğan ve biber yumuşayınca ve soğan pembemsi bir renk alınca içine kıymayı ekleyin. Bir müddet de kıyma ile kavurun. Kıymada piştikten sonra içine domatesi soyarak doğrayın. Tavanın ağzını kapatarak kısık ateşte karnıyarık harcını pişirin.

Karışım pişerken siz de maydanozları ince ince kıyarak doğrayın ve sonrasında karışıma ilave ederek karıştırın. Maydanoz ilave edildikten sonra karabiber, pul biber, kimyon ve salça karışım içerisine eklenir. Yaklaşık 5 dakika daha pişen harcın altını kapatarak soğumaya bırakın. Sonrasında büyük bir tava içerisine bir miktar sıvı yağ ekleyin ve ocağın altını yakın. Patlıcanları sudan çıkararak kurutun ve yağ içerisinde kızartmaya başlayın. Kızaran patlıcanları karnıyarık tenceresi içerisine dizin ve içine karnıyarık harcını doldurun. Bol malzeme ile karnıyarık içlerini doldurarak ocağın altını açın.

Bu sırada bir miktar su içerisine salça ekleyerek iyice çırpın, bir tutam tuz ekleyin ve karnıyarıkların üzerinde gezdirin. Salçalı su kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. Artık kıymalı karnıyarık hazır. Sıcak servis yapmalısınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kadrican

25 Temmuz 2024 Perşembe

Patlicanlarin acisini almak icin tuzlu suda bekletme islemine gercekten gerek var mi? Bu adimi atlayip direk kizartma yapsam lezzet farki olur mu acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kadrican,

Patlıcanların acısını almak için tuzlu suda bekletmek genellikle önerilen bir yöntemdir çünkü bu işlem, patlıcanların içindeki acı suyun çıkmasını sağlar ve kızartırken yağ çekmesini azaltır. Eğer bu adımı atlayıp direk kızartma yaparsanız, patlıcanlar daha fazla yağ çekebilir ve lezzet açısından biraz farklılık olabilir. Ancak, bazı patlıcan türlerinin acılığı daha az olduğu için bu adımı atlamak da mümkün olabilir. Deneyerek sizin damak zevkinize uygun olan yöntemi bulabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sebzeli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?