Karnıyarık Çeşitleri Tarifleri ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Karnıyarık Çeşitleri Tarifleri ve Malzemeleri

Karnıyarık Çeşitleri

Karnıyarık, herkesin severek tükettiği, oldukça besleyici bir yemektir. Çoğunlukla her evde kıymalı harç ile klasik olarak yapılan karnıyarık yemeğini tavuklu, pastırmalı, peynirli ve daha pek çok farklı malzemeler kullanarak hazırlamak mümkündür. Karnıyarık hazırlamak bazı hanımlara göre zahmetli gelebilir, ancak fırında piştikten sonra bu mükemmel lezzet için her şeye değer. Özellikle kıymalı ve tavuklu çeşitleri ile hazırlanan karnıyarık, protein, vitamin ve mineraller açısından besin değeri yüksek bir yemektir. Ancak bol yağda kızartılan patlıcanlar yağ çektiği için mutlaka kontrollü tüketilmelidir. Fazla tüketilmesi durumunda kilo almanıza neden olabilir. Bu muhteşem karnıyarık tariflerini mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca tavuklu iç harcı ile hazırlanan karnıyarık da klasik kıymalı karnıyarık gibi çok lezzetlidir.

Kıymalı Karnıyarık Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 300 gram dana kıyma
  • 2 adet domates
  • 1 adet kırmızı acı biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yeterli miktarda tuz
  • Karabiber
  • Kızartmak için sıvı yağ

Kıymalı Karnıyarık Tarifinin Üzeri İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 4 adet küçük çarliston biber
  • 1 adet dilimlenmiş domates
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak kaynamış su

Kıymalı Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk önce patlıcanları güzelce yıkayın ve ardından alacalı olarak soyun. Daha sonra patlıcanları tuzlu suyun içinde bir müddet bekletin. Tuzlu suda bekleyerek acısını bırakan patlıcanları havlu kâğıt ile kurulayın ve boyuna olacak şekilde ortasından çizin. Tavanın içine bol sıvı yağı koyup iyice ısıtın, kızgın yağın içinde patlıcanların her yerini eşit olacak şekilde kızartın. Başka bir tavanın içine sıvı yağı alın ve kuru soğanın kabuklarını soyup yemeklik doğrayın, ardından tavaya ekleyin. İnce doğranmış kırmızı acı biberi de ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Ezilmiş sarımsakları ve ince doğranmış domatesi de ekleyip kavurun. Ocağın altını kısın ve tavaya kıymayı, yeterli miktarda tuz ve karabiberi ekleyip iyice kavurun. Kızarttığınız patlıcanları fırın tepsisine alın ve ortasından kestiğiniz yerleri genişçe açın. Patlıcanların içini açtıktan sonra biraz tuz serpin ve hazırladığınız kıymalı harçtan bolca doldurun. Patlıcanların üzerine dilimlenmiş domates ve biberleri yerleştirin. Kaynamış suyun içinde salçayı sulandırın ve karnıyarık patlıcanların üzerine dökün. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında karnıyarık kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık olarak 15-20 dakika pişirin. Fırında pişen karnıyarığı servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Tavuklu Karnıyarık Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 2 adet kemiksiz tavuk göğsü
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 6 adet patlıcan
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeterli miktarda tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Kızartmak için sıvı yağ

Tavuklu Karnıyarık Nasıl Yapılır?

Öncelikle patlıcanları yıkayın ve ardından sap kısımlarını koparmadan çizgili olacak şekilde soyun. Daha sonra soyulan patlıcanları tuzlu suyun içinde bekletin. Ardından bol sıvı yağın içinde ters düz çevirerek güzelce kızartın. Bu arada tavuk göğsü etlerini kuşbaşı olacak şekilde doğrayın ve tavanın içine sıvı yağ koyduktan sonra tavuk etlerini suyunu çekinceye kadar kavurun. Kuru soğanı ince olacak şekilde doğrayarak kavrulan tavukların içine ilave edin. Küçük doğranmış sarımsakları, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Yeşil sivri biberi ve domatesi doğrayıp tavaya ilave edin. Daha sonra domates salçasını ve kaynamış sıcak suyu ekleyin ve iç harcı yaklaşık olarak 15 dakika pişirin. Bıçak ile patlıcanların ortasına çizik atın ve karnıyarık patlıcanın içine biraz tuz serpin. Sonra tavuklu harç ile patlıcanları doldurun. Fırın tepsisinin içine hazırladığınız karnıyarıkları dizin. Üzerine bir bardak sıcak su ekledikten sonra önceden 175 derecede ısıttığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Ardından tavuklu karnıyarığı servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni