Oktay Usta Karnıyarık Karnıyarık, Oktay Usta'nın en sevdiği patlıcan yemekleri arasında yer almakta ve hemen hemen her evde yapılan lezzetli yemeklerden biridir. Günlük akşam yemeklerinin dışında, ara sıra gelen özel misafirler için de göz dolduran ve lezzetiyle nam salan yemeklerden biridir. Tarife başlamadan önce birkaç bilgi vermek istiyorum. Eğer karnıyarık yerken patlıcanlarla mücadele etmek istemiyorsanız, patlıcanları alacalı şekilde soymanızda fayda vardır. Ayrıca patlıcanların acı olma ihtimaline karşı tuzlu suda bekletmeniz de çok faydalıdır. Sudan çıkan patlıcanları havlu yardımıyla kurutmanız gerekir. Son olarak, harcı hazırlarken kıymanızın yağsız olması da sizin için oldukça faydalı olacaktır. Oktay Usta Karnıyarık Malzemeleri
Oktay Usta Karnıyarık Nasıl Yapılır? Öncelikle patlıcanları alacalı şekilde soyarak, iç harcını koyacağınız kısmı üstte kalacak şekilde bıçakla kesik atarak açın. Bir kap içerisine bolca tuz serperek, içerisine doluncaya kadar su koyun ve soyulan patlıcanları bu suyun içerisine atın. Yarım saat kadar bu suyun içerisinde bekletin. Patlıcanları çıkarıp tekrar yıkayın ve havlu peçete yardımıyla kurulayın. Geniş bir tava içerisine sıvıyağı dökün ve önlü arkalı bir şekilde patlıcanları kızartın. Kızaran patlıcanları tepsiye sıralayın. Teflon bir tava içine yağı koyun ve eritin. Bu arada soğanları soyun ve küp şeklinde doğrayın. Soğanları ve salçayı tavanın içine ilave edin. Daha sonra biberleri de doğrayarak bu tavanın içine ilave edin. Biber ve soğan kavrulduğunda içerisine kıymayı ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Son olarak bu harcın içerisine tuz ve diğer baharatları ekleyin. Daha sonra iç harcı patlıcanların içerisine yerleştirin. Bu sırada kaynar su içerisine domates salçası ve tuz ekleyin. Bu karışımı da tepsinin üzerinde gezdirin. Önceden ısıtılan 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika boyunca pişirin. Piştikten sonra üzerini domates ile süsleyebilirsiniz. Yemeğiniz servise hazırdır. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Patlıcanların acı olmaması için tuzlu suda bekletmeniz önemlidir. Ayrıca, patlıcanları kızartırken fazla yağ çekmemesi için yüksek sıcaklıkta kısa sürede kızartmanız önerilir. Kıyma yerine, tercihe göre tavuk kıyma veya sebzeli bir iç harç da kullanılabilir. Karnıyarık yemeğini pilav ve yoğurt ile servis ederek lezzetini artırabilirsiniz. |