Közde Karnıyarık Közde karnıyarık, oldukça zahmetli ancak bir o kadar da lezzetli bir yemektir. Eşsiz bir tada sahip olan közde karnıyarık, neredeyse herkesin reddedemeyeceği bir lezzettir. Özel günlerde, misafir ağırlamalarında veya kendinizi göstermek istediğiniz her öğünde tercih edilmesi gereken bir yemek çeşididir. Sunum yapılan kişilerin beğenisini ve takdirini kazanmak istediğiniz anlarda sofralarınızda tercih edeceğiniz bir yemek çeşididir. Közde karnıyarık, ev halkının da her zaman sofralarda görmek istediği bir yemek çeşididir. Doyurucu ve besleyicidir. Lezzetli ve sağlıklıdır. Öğünlerinin dolu dolu geçmesini isteyen herkese közde karnıyarık yapmalarını tavsiye ederiz. Mutlaka bu eşsiz lezzeti denemelisiniz. Közde Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeler
Közde Karnıyarık Sosu İçin Gerekli Malzemeler
Közde Karnıyarık Nasıl Yapılır? Öncelikle patlıcanları bol su ile yıkayıp kurutun. Kürdan yardımı ile patlıcanlarda birkaç delik açın. Patlıcanların acısının gitmesi için bir kovaya su doldurup suya tuz atın ve patlıcanları 10 dakika içinde bekletin. Patlıcanların kabuklarını soymadan yağlı kâğıt serili fırın tepsisinde 200 derecelik ısınmış fırına sürün. 25 dakika közlenmesini bekleyin. Bu 25 dakikalık süreçte siz de soğanı soyup küçük küçük yemeklik şekilde doğrayın. Sonra yeşil biberleri yıkayarak soğanların içerisine yine küçük bir şekilde doğrayın. İçine zeytinyağı koyarak kavurun. Biber ve soğan yumuşayınca ve soğan pembemsi bir renk alınca içerisine kıymayı ekleyin. Kıymayla beraber kavrulan soğan ve biber bu aşamada iyice yumuşayacaktır. Son olarak domatesi soyup doğrayın ve tavanın kapağını kapatarak 10 dakika kısık ateşte pişirin. Bu arada siz de maydanozları ayıklayarak yıkayın ve ince ince doğrayın. Tava içerisinde pişen kıymalı harcı, içine maydanozu ilave edin ve 5 dakika daha pişirin. Sonrasında sarımsakları havanda döverek ekleyin ve geriye kalan karabiberi, tuzu ve kırmızı biberi ilave ederek ocağın altını kapatın. Fırında közlenen patlıcanların kabuklarını soyun ve ortalarını uzunlamasına yarın. Fırın tepsisine birer birer dizin. Ortalarına çizik atılmış patlıcanların içine hazırlanan kıymalı harcı doldurun ve sosunu hazırlayın. Sosu hazırlamak için derin bir kâse içerisine domates salçasını koyarak üzerine su ekleyin. İyice çırpın ve biraz tuz atın. Fırın tepsisine dizilen közlenmiş patlıcanların dibine sosu dökün ve biraz üzerinde gezdirin. Son olarak ise 180 derecelik fırına sürün ve 15 ya da 20 dakika pişirin. Süre dolunca fırını kapatın ve biraz dinlendirin. Artık közde karnıyarık hazır. Sıcak servis edin. Afiyet olsun. |
Kurçeren
23 Temmuz 2024 SalıBu kadar zahmetli bir yemekte, patlıcanların tam olarak közlenip közlenmediğini nasıl anlarız? Ayrıca, kıymalı harca eklediğimiz baharatların miktarını damak tadımıza göre ayarlayabilir miyiz?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Kurçeren,
Patlıcanların tam olarak közlenip közlenmediğini anlamak için birkaç ipucu verebilirim. Patlıcanların kabukları tamamen yanmış ve içleri yumuşamış olmalı. Bir bıçak veya çatal yardımıyla patlıcanın iç kısmına dokunduğunuzda kolayca içeri girmeli ve patlıcanın içi kremamsı bir dokuya sahip olmalıdır. Ayrıca, patlıcanın kabukları kolayca soyuluyorsa, doğru şekilde közlenmiş demektir.
Kıymalı harca eklediğiniz baharatların miktarını damak tadınıza göre ayarlamanız elbette mümkündür. Tariflerde verilen baharat miktarları genellikle öneri niteliğindedir. Kendi zevkinize göre daha az veya daha fazla baharat ekleyebilirsiniz. Baharatları azar azar ekleyip tadına bakarak ayarlamak en güvenli yöntem olacaktır.
Afiyet olsun!
Kurçeren