Karnıyarık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Karnıyarık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık tatlısı, şerbetli tatlılar arasında farklı lezzetler arayanlar için ideal bir tariftir. Genellikle "karnıyarık" terimi yemeklerde kullanılır ve patlıcanla yapılan bir yemeği ifade eder. Ancak bu yazıda, karnıyarık adıyla anılan bir tatlı tarifini sizlerle paylaşacağız. Özellikle evde yapılan tatlıları sevenler için, bu tür tatlıları dışarıda bulmak zor olabilir. Bu nedenle herkesin evde denemesi ve yapmasında büyük fayda var. Şahsen, hazır tatlılardan ziyade evde yapılan şerbetli tatlıları daha çok severim. Bu yüzden benim gibi ev tatlısı sevenler için bu tarifleri paylaşıyorum. Gelelim tatlımızın malzemelerine.

Karnıyarık Tatlısı Malzemeleri

  • Bir çay bardağı dolusu toz şeker
  • 125 gram oda sıcaklığında beklemiş margarin
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir çay bardağı dolusu sıvı yağ
  • Aldığı kadar un
  • İki adet yumurta
  • Bir paket vanilya

Şerbeti İçin

  • Dört su bardağı su
  • Üç su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Bulamak İçin

  • Bir çay bardağı irmik

Üzeri İçin

  • Fıstık içi
  • Ceviz içi
  • Hindistan cevizi

Karnıyarık Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk önce tatlımızın şerbetinin hazırlanması gerekir. Çünkü tatlının hamurunu yaparken şerbetin soğuması gerekecektir. Şerbetin malzemelerinden biri sıcak, diğeri soğuk olmazsa tatlı istenildiği gibi şerbeti çekmez ve sert kalabilir. Şerbetin yapılışı için bir tencereye belirtilen miktarda su ilave edilir, içine toz şeker ve birkaç damla limon suyu eklenir veya limon kabuğu rendesi atılır. Karışım ocakta kaynayana kadar bekletilir. Kaynadıktan sonra ortalama beş dakika daha ocakta bekletildikten sonra şerbet hazır hale gelir ve soğuması için bir kenara bırakılır.

Daha sonra, hamur için gerekli malzemeler derin bir kap içine alınır. Toz şeker, margarin ve yumurtalar eklenir ve elimizle kıvama gelene kadar karıştırılır. Karışımın üzerine kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek tekrar karıştırılır. İçine yavaş yavaş önceden ayırdığımız undan eklemeler yaparak tek elimizle yoğurmaya devam ederiz. Böylece hamurun içine atılacak un miktarı rahatlıkla ayarlanabilir.

Hamur homojen bir kıvam aldığında, ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanmaya başlanır. Yuvarladığımız hamur parçaları el yordamıyla şekillendirilerek limon şekli verilir. Şekillendirilen hamurlar, hazırladığımız irmik içine batırılarak iyice irmiğe bulanır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Bu işlem, tüm hamur bitene kadar tekrarlanır. Hamur bittikten sonra, tüm parçaların üzerine tam ortasından bir bıçak yardımıyla boydan boya kesik atılır. Hamur, tüm işlemleri bitmiş ve fırına sürülüp pişmek için hazır hale gelmiş olur. Önceden 190 derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir. Ortalama yirmi dakika kadar piştikten ve üzeri nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkarılarak, üzerine iki üç dakika sonra soğumuş olan şerbet dökülür. Şerbeti iyice çektikten sonra, üzeri Hindistan cevizi, fıstık içi veya ceviz içi ile süslenir. Tatlı şerbetini emmeden servis yapılamaz, bu yüzden ortalama bir saat kadar şerbetini emdikten sonra servis edilmelidir. Artık karnıyarık tatlımız hazır ve afiyetle yenebilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karnıyarık Kaç Kalori?

Karnıyarık Kaç Kalori?

Güncel

Karnıyarık Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Yemeği Tarifi ve Malzemeleri