Kızartmadan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kızartmadan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kızartmadan Karnıyarık

Karnıyarık, çoğunlukla patlıcanların kızartılmasıyla yapılan bir yemektir. Ancak kızartma işlemi, patlıcanın fazla yağ çekmesine neden olur ve yemeği oldukça ağır hale getirir. Kızartmadan Karnıyarık ise daha hafif ve sağlıklıdır. Patlıcan, Türk mutfağında çok çeşitli yemeklerde kullanılan ve herkesin sevdiği bir sebzedir. Ege Bölgesi'ndeki insanlar, tarhana çorbasının yanında çiğ olarak bile tüketirler. Yani bu sebze, çiğ veya pişmiş her türlü yenilebilir.

Kızartmadan Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet küçük boy patlıcan
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • İsteğe bağlı olarak yeşil biber
  • Tuz
  • Karabiber
Kızartmadan Karnıyarık Nasıl Yapılır?

İlk olarak patlıcanlar güzelce yıkanır. Daha sonra patlıcanlar alacalı yani pijamalı şekilde kabukları soyulur. Patlıcanların suyunu alması için bir bez ile iyice kurulanır. Kurulandıktan sonra fırın tepsisine yağlı kâğıt serilir ve patlıcanlar tek tek yerleştirilir. Patlıcanların üzerine fırça yardımı ile yağ sürülür. Yaklaşık on beş dakika 200 derece fırında pişirilir.

Patlıcanlar fırında pişerken iç harcı hazırlayalım. Tavaya sıvı yağ koyulur ve kıyma tavada yağ ile kavrulur. Kıyma suyunu salıp çekene kadar soğanlar yemeklik yani küp küp doğranır. Doğranmış soğanlar tavaya eklenir ve kavurmaya devam edilir. Bu tür yemek harçlarında ilk önce eti sonra soğanı eklemek, yemeğin soğan kokmaması için önemlidir. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Daha sonra domatesler küp küp doğranır veya rendelenir ve tavaya eklenir. Tuz ve karabiber eklenir. Domatesler yumuşayana kadar pişirmeye devam edilir.

Bir bardak sıcak suya salça eklenir ve karıştırılarak eritilir. Eriyen salça tavaya dökülür. Bu arada ara ara fırındaki patlıcanlar kontrol edilir. Karnıyarık iç harcı suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen patlıcanlar çıkartılır ve başından ve sonundan birer parmak bırakılarak patlıcanlar yarılır. Yarma işlemi yaparken patlıcanın alt kısmını kesmemeye özen gösterilir. Daha sonra kaşık ile bıçakla kesilen yerler ezilir ve o kısım genişletilir. Genişletilen kısma hazırlanan iç harç koyulur. Daha sonra patlıcanlar borcama yerleştirilir.

Bir su bardağı sıcak suya bir yemek kaşığı domates salçası eklenir ve eritilir. Patlıcanların içine su gelmeyecek şekilde salçalı su borcama dökülür. Patlıcanların üzerine bütün yeşil biberler yerleştirilir. Daha sonra yaklaşık yirmi dakika fırında pişirilir. Serviste yanına pirinç pilavı ve cacık yapabilirsiniz. Kızartmadan Karnıyarık yemeğiniz hazırdır.

Afiyet olsun. Bu yemeği yedikten sonra bir daha patlıcanı kızartmadan karnıyarık yapacaksınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ersu

12 Temmuz 2024 Cuma

Patlıcanların kızartılmadan da bu kadar lezzetli olabileceğini tahmin eder miydiniz? Fırında pişirerek daha az yağlı ve sağlıklı bir karnıyarık yapmayı denediniz mi? Patlıcanların üzerine yağ sürerek fırında pişirmenin, kızartma işlemine göre daha hafif bir alternatif sunduğunu düşündünüz mü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ersu, yorumunuzu okurken gerçekten ilginç bir fikir sunduğunuzu fark ettim. Patlıcanları kızartmadan da lezzetli bir şekilde tüketmek hem sağlık açısından hem de yağ oranını düşürmek açısından oldukça mantıklı görünüyor. Fırında pişirme yöntemini denemek kesinlikle iyi bir alternatif olabilir. Patlıcanların üzerine yağ sürerek fırında pişirmenin, kızartmaya göre daha hafif ve sağlıklı bir seçenek sunduğunu düşünmemiştim ama denemeye değer. Teşekkürler!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karnıyarık

Karnıyarık

Haber Bülteni

Güncel

Fırında Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

Güncel

Oktay Usta Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri