Patatesli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Patatesli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Karnıyarık

Patatesli karnıyarık, genellikle Akdeniz bölgesinde sıklıkla yapılan bir yemektir. Patlıcan ağırlıklı olarak yapılan bu yemek, mevsimine göre yaz aylarında yerli patlıcan dediğimiz sebze ile yapıldığında daha farklı bir lezzette olur. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde ise bu yemek kemer patlıcan ile yapılmaktadır. Ancak benim gibi bir karnıyarık yemeği seven biriyseniz ve hormonlu gıdalardan uzak durmak istiyorsanız, bu karnıyarık yemeğini patatesle de yaparak tüketebilir ve yiyebilirsiniz. Özellikle de her sebzenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğine inanan biri olarak birçok yemeği değişik sebzeler kullanarak farklı mevsimlerde de yapma şansınız vardır. Sağlıklı bireyler yetiştirebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için her sebzeyi mevsiminde tüketiniz. Sevdiğiniz yemekleri de o dönemin sebzelerini kullanarak yapınız. Gelelim patatesli karnıyarık yemeğimizin malzemelerine.

Patatesli Karnıyarık Malzemeleri
  • Bir kilo patates
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 250 gram kadar kıyma
  • 2 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • Bir adet yeşil biber ve birkaç adet süs biberi
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Pul biber, kimyon ve tuz
  • Bir yemek kaşığı biber salçası

Patatesli Karnıyarık Yemeği Nasıl Yapılır?

Yemeğimize başlamadan önce patateslerin iyice yıkanması gerekir. Böylelikle hijyen olarak gereken temizlik sağlanmış olur. Daha sonrasında tüm patatesler soyularak düz bir kapak açılacak şekilde yatay veya dik bölümünden bir bıçak yardımı ile kesilir. Kalın kalan kısmın içi iyice oyularak harç için gereken boşluk patateslerin içinde elde edilir. Bu işlem tüm patateslere uygulandıktan sonra bir kenarda bekletilir. Kenarda bekletilmesinin nedeni birazdan kızartacağımız için üzerindeki suyun kuruması gerekmektedir. Diğer taraftan patatesleri kızartacağımız tava içine gerektiği kadar yağ konularak ocak üzerinde normal ateşte ısınmaya bırakılır. Isınan yağın içine aldığı kadar patates yerleştirilerek hepsi bitene kadar işlem tekrar edilerek kızartılır. Daha sonra tava ile işimiz bittiğinde yağın soğuması için bir kenara alınıp bekletilir ve iç harcımızı hazırlamak için biraz daha derin bir tava alınarak içine kıymalar ilave edilerek kısık ateşte suyunu bırakıp kavrulana kadar karıştırılır. Pişerek suyunu çeken kıymanın üzerine küçük küçük doğranmış soğanlar ve sarımsaklar ilave edilerek pişinceye kadar karıştırılır.

Ardından bir kaşık biber salçası eklenerek çok az su ilave edilir. Daha sonra baharatları da eklenerek salçanın kıyma ile özleşmesi sağlanır ve biraz kavurduktan sonra içine doğranmış domatesler atılarak en son yeşil biber ve süs biberleri de küçük küçük doğranıp atıldıktan sonra hepsinin pişmesi beklenir ve gereken pişirme ulaştığında harç ocaktan indirerek ılıması beklenir. Ilıyan ve dinlenen kıyma içi harcımız kızarttığımız patateslerin içine çok tıka basa olmayacak şekilde ağzında boşluk ile doldurularak daha önceden yağlayıp hazırladığımız fırın tepsisi içine sıra sıra yerleştirilir. Tüm bu işlemler patatesler bitene kadar tekrar edilir. İç harcının fazla gelmesi durumunda gereken kadar patates daha kızartılarak doldurulabilir. Fırın tepsisine dizilen Patatesli Karnıyarıklarımızın üzerine bir miktar domates salçası sulandırılarak eşit şekilde dökülür. Daha sonra önceden 200 derecede ısıttığımız fırınımıza yerleştirilerek yaklaşık olarak yarım saat pişirilir. Artık Patatesli karnıyarığımız servis için hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Patatesli karnıyarık yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır:

  • Patateslerin oyulması sırasında dikkatli olunmalı, çok ince bırakılmamalıdır.
  • İç harcı hazırlarken baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • Fırında pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir, bu yüzden patateslerin yumuşaklığını kontrol etmeyi unutmayın.
  • Servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpebilirsiniz, bu hem görsel açıdan hem de lezzet açısından zenginlik katacaktır.

Bu tarifle, patatesli karnıyarık yemeğinizi en lezzetli ve sağlıklı şekilde hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Leyla

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Patatesli karnıyarık yemeğini denemek istiyorum ama patateslerin oyulması sırasında nasıl bir yöntem uygulamalıyım? Çok ince bırakırsam dağılmasından korkuyorum, tavsiyeniz var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Leyla Hanım,

Patatesli karnıyarık yaparken patatesleri oyarken biraz dikkatli olmak gerekiyor. İlk olarak patatesleri ortadan ikiye kesin ve bir kaşık yardımıyla içlerini oyun. Patateslerin kıvırımını ince bırakmamaya özen gösterin ki dağılmasınlar. Ayrıca, patatesleri çok fazla haşlamadan, hafifçe haşlayarak da oyabilirsiniz, bu da içlerini oyunca dağılmamalarını sağlar. Patatesleri oyarken bir kaşık veya patates oyucu kullanabilirsiniz. Dikkatli ve yavaş hareketlerle bu işlemi yaparsanız, patateslerinizin dağılmasını önleyebilirsiniz. ޞimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Karnıyarık Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karnıyarık Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Sosu Tarifi ve Malzemeleri