Fırında Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Fırında Patlıcan Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patlıcan Karnıyarık

Patlıcan, Türk mutfağı kültüründe "fakir eti" ve "sebzelerin şahı" olarak tanımlanmaktadır. Bu enfes sebzenin sayısız çeşitte yemeği yapılmaktadır. Patlıcan, mutfakların baş tacıdır ve Anadolu'nun her köşesinde, özellikle yaz mevsiminde, patlıcanın şöhretine kimse itiraz etmez. Patlıcanın ülkemizde turşusundan reçeline kadar yaklaşık iki yüz çeşit yemeği yapılır. Oldukça yaygın kullanılmasından dolayı beslenme kültürümüzde çok büyük bir yer tutar. Ayrıca şehir kültürümüze de girmiştir. Yüzyıl öncesine kadar İstanbul'daki ahşap konaklarda "patlıcan mevsimi" geldiğinde yapılan patlıcan közleme nedeniyle çıkan yangınlar hiç bitmemiştir. Hatta bu yangınlar nedeniyle patlıcanın şehre girişi padişah fermanıyla yasaklanmıştır. Gaziantep'te ise patlıcan mevsimi geldiğinde delilerin çoğaldığı söylenir. Patlıcanın anavatanının Hindistan olduğu yaygın bir görüştür. Hindistan'da patlıcanın birkaç yüzyıldır var olduğu bilinir. Günümüzde ise en yaygın olarak tüketildiği ve üretildiği yer olan Akdeniz havzasında 16. yüzyıldan bu yana yaygınlaştığı görülmektedir. Patlıcan kelimesinin kökeninin Sanskritçe 'Vatingana' olduğu yaygın bir görüştür. Farsçada 'patingan' olarak adlandırılan patlıcan, Divanü Lügat-it Türk’te ise 'Bütüge' olarak geçer. Türkiye'nin hemen her yerinde çeşitli birçok yemeği yapılmaktadır. Bu nedenle asıl yaygın olduğu bölgeler Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgeleridir. Özellikle Gaziantep mutfağında patlıcanın çok özel bir yeri vardır. Karadeniz'deki hamsi balığının yerini Gaziantep'te patlıcan (Balcan) almıştır.

Fırında Patlıcan Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeler
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Beş tane patlıcan
  • Bir demet maydanoz
  • 250 gram kıyma
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki tane soğan
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Üç tane domates
  • Beş tane sivri biber
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Beş diş sarımsak

Fırında Patlıcan Karnıyarık Tarifi

Bu enfes yemeği yapmak için öncelikle kıymayı bir tencereye alın. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra zeytinyağını ilave edin. Daha sonra karabiber ve tuzu ilave edin. Ardından kabuklarını soyup küp doğradığınız domatesleri ekleyin ve pişirin. Tencereyi ateşten aldıktan sonra ince kıydığınız maydanozları kıymalı harcın içine ilave edin.

Patlıcanların sap kısımlarını iki santim kalacak şekilde kesin ve kabuklarını alacalı soyun. Baş kısmından derince bir çizik atın. Bir kap içinde tuzlu suda patlıcanları otuz dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde patlıcanın acı suyunu bırakmasını sağlayacaksınız. Patlıcanların suyunu süzerek kurulayın. Bir tava içinde yağı kızdırın ve patlıcanları tavaya koyarak her iki tarafını da altın sarısı renk aldığında tavadan alın. Bir kağıt havlu veya peçete üzerinde patlıcanların fazla yağını süzün.

Kızarmış olan patlıcanları bir tepsiye dizin. Patlıcanların ortasındaki yarıkların içine kıymalı harçtan koyun. Daha sonra patlıcanların üstüne sarımsak, biber ve domates dilimlerini yerleştirin. Tepsiye iki bardak su ekleyin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin.

Fırında patlıcan karnıyarık servise hazır. Önceden ısıtılmış tabaklara patlıcanları yerleştirin ve üstüne suyundan gezdirerek sıcak şekilde servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sebzeli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Karnıyarık Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri

Kıymasız Karnıyarık Tarifi ve Malzemeleri