Etli Karnıyarık Nedir? Etli karnıyarık, özellikle akşam yemeği için tercih edilen, hem mideye hem de göze hitap eden bir Türk yemeğidir. Aile fertlerinin bu lezzetten yararlanması istenir. Bu yemek, kıyma veya kuşbaşı et kullanılarak yapılabilir. Eğer aile fertleri kuzu eti seviyorsa, kuşbaşı etin kuzu etinden hazırlanması farklı lezzetler katar. Etli Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeler
Etli Karnıyarık Nasıl Yapılır? Patlıcanları yıkadıktan sonra alacalı olarak soyun. Sap kısımlarını kesmeyin, çok uzunsa kısaltın. Patlıcanların ortasını düz bir şekilde keserek hazırlayacağınız iç harcı için yer açın. Patlıcanları derin bir tavada yağda eşit olarak kızartın. Kızarmış patlıcanları kağıt havlu üzerine dizerek yağının alınmasını sağlayın. Biberlerin 5 tanesini ve soğanları ince ince doğrayın. Domateslerin 2 tanesinin kabuğunu soyarak küçük küçük doğrayın. Kullanacağınız et kuşbaşı olacaksa, küçük küp şeklinde doğrayarak küçük bir tavada kısık ateşte etin kendi suyunu çekene kadar haşlayın. Kıyma kullanıyorsanız bu işleme gerek yoktur. Küçük bir tavaya sıvı yağ koyun. Biberleri, soğanı ve eti tavada kavurun. Salçasını ekleyin ve küçük doğranmış domatesleri, tuzunu ve az karabiberini ekleyerek biraz pişirin. İsteğe bağlı olarak sarımsakları da ezerek ekleyebilirsiniz. İnce doğranmış maydanozu da ekleyerek ocaktan alın. Hazırladığınız iç harcını patlıcanların içerisine doldurarak tepsiye dizin. Fırın tepsisini süslemek için artan domatesleri halka şeklinde keserek, her patlıcana bir tane gelecek şekilde dizin. Çarliston biberleri de parmak uzunluğunda keserek patlıcanların üzerine koyun. Sonra ısıtılmış fırında biberler ve domates kızarıncaya kadar pişirin. Yanında Ne Servis Edilir? Karnıyarık denince yanında garnitüre gerek yoktur, ama karnıyarığın ikiz kardeşi diyebileceğimiz pirinç pilavı ve ayran olmazsa olmazdır. Bu ikili, yemeği tamamlayan en önemli unsurlardır. Özellikle misafir ağırlarken buna çok dikkat edilmelidir. Ekstra İpuçları Patlıcanların acı olmaması için, bakkal veya marketten satın alırken patlıcanların acı olup olmadığını sorabilirsiniz. Ayrıca, patlıcanları kızartmadan önce tuzlu suda bekletmek acısını alacaktır. Afiyet olsun! |