Patlıcan karnıyarık fırında nasıl yapılır?
Fırında hazırlanan nefis patlıcan karnıyarık, hem sağlıklı hem de lezzet dolu bir akşam yemeği alternatifi sunuyor. Patlıcanların mükemmel kıvamda pişmesi ve kıymalı harçla buluşması, bu geleneksel tarife modern bir dokunuş katıyor.
Patlıcan Karnıyarık Tarifi: Fırında Lezzet Şöleni
Malzemeler (4-6 Kişilik):
- 6-8 adet orta boy patlıcan
- 300 gr kıyma (kuzu veya karışık)
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 3-4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım demek maydanoz
Hazırlık Aşaması:
- Patlıcanların kabuklarını bıçakla alacalı şekilde soyun
- Tuzlu suda 15-20 dakika bekletin (acılığını alması için)
- Kurutup bol yağda kızartın veya fırında 200°C'de 20 dakika pişirin
İç Harç Hazırlığı:
- Soğanları küp küp doğrayıp sıvı yağda kavurun
- Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar pişirin
- Küp doğranmış yeşil biberleri ekleyip 2 dakika daha kavurun
- Domates salçasını ilave edip 1 dakika kavurun
- Rendelenmiş domates, sarımsak ve baharatları ekleyin
- 5-6 dakika pişirip ocaktan alın
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın
Şekil Verme ve Pişirme:
- Patlıcanların ortasına boylamasına kesik atın
- Kenarlarından hafifçe açarak içini hazırladığınız harçla doldurun
- Üzerine domates dilimleri ve yeşil biber dilimleri yerleştirin
- Fırın tepsisine dizip üzerine sıcak su gezdirin
- 180°C önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
Püf Noktaları:
- Patlıcanların acısını çıkarmak için tuzlu suda bekletin
- Kıymalı harcı fazla sulu bırakmayın
- Fırından çıktıktan sonra 5-10 dakika dinlendirin
- Yanında pilav ve cacıkla servis yapabilirsiniz
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Üzerine bir kaşık yoğurt gezdirerek servis edebilirsiniz
- Yanında taze naneli ayran ile mükemmel gider
|