Közlenmiş patlıcanla nasıl lezzetli karnıyarık yapılır?
Közlenmiş patlıcanın eşsiz aromasıyla hazırlanan bu karnıyarık tarifi, geleneksel lezzetleri modern mutfak teknikleriyle buluşturuyor. Malzemelerin doğru kombinasyonu ve pişirme sırları, her seferinde mükemmel sonuç almanızı sağlayacak.
Közlenmiş Patlıcanla Lezzetli Karnıyarık Tarifi
Malzemeler (4 kişilik):
- 8 adet orta boy patlıcan
- 300 gram kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet domates
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay bardağı sıcak su
Közleme İşlemi:
- Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra, çatalla birkaç yerinden delin
- Izgara üzerinde veya ocak ateşinde her yönü eşit şekilde közleyin
- Közlenen patlıcanları soğuk suya koyup kabuklarını kolayca soyun
- Patlıcanların sap kısımlarını kesip, ortalarına uzunlamasına kesik atın
Hazırlık Aşamaları:
- Soğanları ince doğrayıp sıvı yağda kavurun
- Sarımsakları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
- Kıymayı ilave edip suyunu çekene kadar pişirin
- Domates salçasını ekleyip 2-3 dakika kavurun
- Küp doğranmış domates ve yeşil biberin yarısını ekleyin
- Baharatları ilave edip 5 dakika daha pişirin
Pişirme:
- Közlenmiş patlıcanları yağlanmış fırın kabına dizin
- Hazırladığınız kıymalı harçla patlıcanların içini doldurun
- Üzerine kalan yeşil biber ve domates dilimlerini yerleştirin
- Yarım çay bardağı sıcak suyu kenarlarından dökün
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
Püf Noktaları:
- Patlıcanları közlerken yanmamasına dikkat edin
- Közlenmiş patlıcanların acılığını almak için suda bekletebilirsiniz
- Kıymalı harcı çok kuru bırakmayın, sulu kalması yemeğin lezzetini artırır
- Fırından çıkan karnıyarıkları 5-10 dakika dinlendirip servis yapın
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak pilav ve cacık eşliğinde servis edebilirsiniz
- Üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirerek lezzetini artırabilirsiniz
|