Fırında çıtır karnıyarık nasıl yapılır, tarifi nedir?
Fırında hazırlanan çıtır karnıyarık, geleneksel lezzeti daha hafif bir yöntemle sunuyor. Patlıcanların fırında kızartılmasıyla elde edilen az yağlı dokusu, özenle hazırlanan kıymalı iç harçla buluşuyor. Bu tarif, hem pratik hem de lezzetli bir akşam yemeği alternatifi sunarken püf noktalarıyla mükemmel sonuç garantisi veriyor.
Fırında Çıtır Karnıyarık Tarifi
Malzemeler:
- 6 adet orta boy patlıcan
- 300 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 adet büyük soğan
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
- 1 çay bardağı sıcak su
- Yarım demek maydanoz
Sos İçin:
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Patlıcanları alacalı soyup, tuzlu suda 30 dakika bekletin. Bu acılığını alacaktır.
- Fırını 200 dereceye ısıtın. Patlıcanları kurulayıp fırın tepsisine dizin ve her tarafını yağlayın.
- 20-25 dakika fırında yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra ortalarını keserek yarın.
- Diğer taraftan, soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun. Kıymayı ekleyip renk değiştirene kadar pişirin.
- Küp doğranmış domates, biber, sarımsak ve salçayı ekleyip 5 dakika daha pişirin.
- Baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız içi patlıcanların ortalarına doldurun.
- Üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirin.
- Sos malzemelerini karıştırıp yemeğin üzerine gezdirin.
- 180 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Patlıcanları fırında pişirerek daha az yağ çekmelerini sağlayabilirsiniz.
- İç harcını bir gün önceden hazırlayarak lezzetinin daha iyi oturmasını sağlayabilirsiniz.
- Çıtır olması için patlıcanları fırında iyice pişirdiğinizden emin olun.
- Servis sırasında üzerine yoğurt dökerek servis edebilirsiniz.
|