Karnıyarık Tatlısı

Karnıyarık tatlısı, Şerbetli tatlılar içerisinde değişik lezzetler arayanlar için ideal bir tariftir. Karnıyarık terimi genelde yemeklerde kullanılır. Patlıcan sebzesinden yapılır ama biz sizler için bu isimle bir tatlı olduğunu bilmenizi ve sizlerin de evde yapması istiyoruz. Özellikle evde yapılmış tatlı severlerin dışarıda pek de bu tür tatlıları bulma ihtimali olmadığından herkesin bu tarifleri evde deneyip yapmasında çok fayda var.
Şahsen ben hazır tatlılardan ziyade evde yapılan bu tür şerbetli tatlıları daha çok severim. O yüzdende benim gibi ev tatlısı severlerin de evlerinde yapmaları için bu tarifleri sizler ile paylaşıyorum. Gelelim tatlımızın malzemelerine.

Karnıyarık tatlısı malzemeleri

  • Bir çay bardağı dolusu toz şeker,
  • 125 gram oda sıcaklığında beklemiş margarin,
  • Bir adet kabartma tozu paketi,
  • Bir çay bardağı dolusu sıvı yağ,
  • Aldığı kadar un,
  • İki adet yumurta,
  • Bir adet vanilya paketi,

Şerbeti için

  • Dört su bardağı su,
  • Üç su bardağı toz şeker,
  • Yarım limon suyu,

Bulamak için

  • Bir çay bardağı irmik,
Üzeri için
  • Fıstık içi,
  • Ceviz içi,
  • Hindistan cevizi,
Karnıyarık tatlısı nasıl yapılır?

İlk önce tatlımızın şerbetinin hazırlanması gerekir. Nedeni de biz tatlı hamurumuzu yaparken şerbetin soğuması gerekir. Malzemelerden biri sıcak biri soğuk olmaz ise tatlı istenildiği gibi şerbeti çekmez ve sert kalabilir.
Gelelim şerbetin yapılışına bir tencere içerisine şerbet için belirtilen miktarda suyun ilave edilerek içerisine toz şekerin ve birkaç damla limon suyunun sıkılması veya limon kabuğu rendesinin atılması ve ocak üzerinde kaynayana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Kaynadıktan sonra ortalama beş dakika kadar daha ocak üzerinde beklettikten sonra şerbet hazır olduğundan soğuması için bir kenara alınarak bekletilir. Daha sonra hamuru için gereken malzemelerin olduğu yerde derin bir kap içerisine toz şeker, margarin ve yumurtaları koyup elimizle kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra üzerine kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek tekrardan karıştırılır. İçerisine yavaş yavaş önceden ayırdığımız undan ilaveler yaparak bir taraftan da tek elimiz ile yuğurmaya devam ederiz. Böylelikle içerisine atılacak un rahatlıkla ayarlanabilir.

Hamurumuz homojen bir kıvam aldığında ise hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlamaya başlarız. Yuvarladığımız hamur parçalarını el yordamı ile şekillendirdikten sonra tıpkı limon şeklini veririz. Ellerimiz ile şekillendirilen hamurları bir kâse içerisine hazırladığımız irmik içerisine batırarak iyice irmiğe buladıktan sonra, daha önce içerisini yağladığımız fırın tepsisine dizeriz. Bu işlem tüm hamur bitene kadar tekrar edilerek devam edilir. Hamur bittikten sonra tüm parçaların üzerine tam ortasından bir bıçak yardımı ile boydan doya kesik atılır. Hamurumuzun tüm işlemleri bitmiş ve fırına sürülüp pişmek için hazır hale gelmiş olur. Daha inceden 190 derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir. Ortalama yirmi dakika kadar piştikten ve üzeri nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkartılarak üzerine iki üç dakika sonra kenarda beklettiğimiz şerbet dökülerek yedirilir. En son olarak da üzerine süs olarak ayarladığınız Hindistan cevizi fıstık içi veya ceviz içi serpiştirilerek hazır hale getirilir. Yalnız tatlı şerbetini emmeden servis yapılamaz. O yüzden ortalama bir saat kadar şerbetini emdikten sonra servis edilmesi gerekir. Artık karnıyarık tatlımız hazır ve afiyetle yenebilirdir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
20.01.2024 16:50:56
Karnıyarık Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karnıyarık Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karnıyarık Tatlısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Karnıyarık Nasıl Yapılır

Karnıyarık Nasıl Yapılır?Nefis bir karnıyarık hazırlamak için öncelikle kullanılan malzemelerin karnıyarık için uygun olması gerekm...
Devamını Oku

Karnıyarık

Karnıyarık, Türk mutfağının önemli yemeklerindendir. Karnıyarık 13. Yüz yıla ait bir Arapça yemek kitabında tatlı olarak isimlendirilirken Türkçe de "karnu yar...
Devamını Oku

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

1 adet Karnıyarık kaç kalori, Karnıyarık yemeği patlıcanın kızartılmasıyla oluşan ve kıymalı harç ile buluşturulmasının sonucunda oluşan, aynı zamanda Osmanl...
Devamını Oku

Patlıcan Karnıyarık

Patlıcan karnıyarık, Patlıcan onlarca çeşit yemeği yapılan lezzetli sebzelerden biridir. Özel yemek masalarında yanında pirinç pilavı ile servis edildiğ...
Devamını Oku

Karnıyarık Poğaça

Karnıyarık poğaça, görünümü oldukça dikkat çekici ve herkesin hoşuna gideceği niteliktedir. Özellikle göze hitap eden yanı ve damakta bıraktığı iz ile poğaça...
Devamını Oku

Karnıyarık Böreği

Karnıyarık böreği, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakan, hafif ve doyurucu özelliği ile herkesin severek yiyeceği bir börek tarifidir. Yapılışı ...
Devamını Oku

Kızartmadan Karnıyarık

Kızartmadan Karnıyarık, patlıcan yemeği genelde kızartarak yapılır. Ancak kızartarak yapılan karnıyarık çok yağlı olur. Çünkü patlıcan yağı çok çeken biz seb...
Devamını Oku

Yalancı Karnıyarık

Yalancı karnıyarık: Yalancı karnıyarık ismi, yemeğin et koyulmadan yapılmasından kaynaklı kullanılmıştır. Normal karnıyarık yemeği bol kıyma ile yapılırken y...
Devamını Oku

Tavada Karnıyarık

Tavada karnıyarık, tavada karnıyarık çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Pilavların yanına en çok yakışan yemeklerden biridir. Çok lezzetli olan yemek t...
Devamını Oku

Kıymasız Karnıyarık

Kıymasız karnıyarık, kıymalı ya da kıymasız enfes bir lezzettir karnıyarık yemeği. Etli yemek sevmeyenler için de mükemmel bir alternatiftir aynı zamanda kıy...
Devamını Oku

Kabak Karnıyarık

Kabak karnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Karnıyarık genellikle patlıcanla hazırlansa da kabakla yapılanda oldukça lezzetli o...
Devamını Oku

Pirinçli Karnıyarık

Pirinçli karnıyarık, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakacak olan, sofralarda vazgeçilmez olan bir yemek tarifidir. Ancak bu tarif diğer karnıyar...
Devamını Oku

Sebzeli Karnıyarık

Sebzeli Karnıyarık, karnıyarık genellikle kıyma ile hazırlanan mükemmel bir yemektir. Ancak kıyma tüketmeyen özellikle vejetaryen kişiler için sebzeli karnıy...
Devamını Oku

Oktay Usta Karnıyarık

Oktay Usta Karnıyarık, en sevdiği patlıcan yemekleri arasında olan karnıyarık, hemen hemen her evde yapılan lezzetli yemekler arasında yer almıştır. Günlük a...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu Karnıyarık, tarifinde karnıyarık için kullanacağınız patlıcanların özellikle mevsiminde elde edilen patlıcandan yapılması eğer elde edilen patlı...
Devamını Oku

Karnıyarık Yemeği

Karnıyarık Yemeği, Karnıyarık yemeği, zahmetli bir yemek olarak görülür ama aslında başına geçtikten sonra yapılması çok da zor değildir. Karnıyarık patlıcan...
Devamını Oku

Etli Karnıyarık

Etli Karnıyarık, Etli karnıyarık özellikle akşam yemeği olarak hazırlanır, çünkü hem mide için hem de göz için ziyafet olan bu güzellikten tüm aile fertleri ...
Devamını Oku

Patatesli Karnıyarık

Patatesli karnıyarık, Genellikle Akdeniz bölgesinde sıklık içerisinde yapılan bir yemektir. Patlıcan ağırlıklı olarak yapılan bu yemek mevsimine göre yaz ayl...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Karnıyarık

Kuşbaşılı Karnıyarık, patlıcan yemeklerinin içinde en çok sevdiğim yemektir. Ben sevdiğim karnıyarığı bir defaya mahsus içine kıyma yerine kuşbaşı koyar...
Devamını Oku

Kıymalı Karnıyarık

Kıymalı karnıyarık, özellikle özel günlerde sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kıymalı karnı yarık herkes tarafından sevilen patlıcan ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karnıyarık Nasıl Yapılır
Karnıyarık
1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?
Patlıcan Karnıyarık
Karnıyarık Poğaça
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024