Karnıyarık Kızartması

Karnıyarık Kızartması, Karnıyarık Türk mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alır. Karnıyarığın ana malzemesi patlıcandır. Patlıcan farklı şekillerde yemeği yapılabilen lezzetli sebzelerden biridir. Nefis bir karnıyarık hazırlamak için öncelikle olarak kullanılan malzemelerin karnıyarık için uygun olması gerekir. Örneğin patlıcanların siyah renkte, yumuşak ve çekirdeksiz olması gerekir.
Ayrıca orta boyda ve orta kalınlıkta olmalıdır. Karnıyarık yapımında patlıcanlar mutlaka kızgın ya da kızartılmalıdır. Akşam yemekleri için rahatlıkla tercih edilebilir. Karnıyarık yanında en çok cacık ve pirinç pilavı yakışır. Hazırlaması biraz zahmetli gibi dursa da el oyalamadan kısa sürede hazırlanır.

Karnıyarık Kızartması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 6 adet kemer patlıcan

İç Harç için

  • 250 gram yemeklik kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için

  • 6 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet iri domates
Kızartmak için
  • 2 su bardağı sıvı yağ
Karnıyarık Kızartması Nasıl Yapılır?

Karnıyarık kızartması tarifinde öncelikle olarak patlıcanlar hazırlanmalıdır.
Bunun için patlıcanların sapları kesilir ve kabukları alaca şekilde soyulur. Soyulan patlıcanların acısının çıkması için bütün olarak tuzlu suyun içine konur. Yaklaşık olarak yarım saat kadar bu şekilde bekletilir. Patlıcanların bu bekleme işlemi sırasında iç harç hazırlanır. Bunun için iç harç için kullanılacak tüm malzemeler pişirme işlemi için hazır hale getirilir. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyularak yemeklik şekilde doğranır. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek ince halkalar şeklinde doğranır. Maydanozlar saplarından ayrılarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Yağ kızdıktan sonra soğanlar ve sarımsaklar ilave edilir. Soğanlar pembeleşince içerisine kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi değişince üzerine sivri biberler eklenir. Biberlerden sonra salça eklenir. Salça, kokusu çıkana kadar iyice kavrulur. Salçadan sonra domatesler ilave edilir. Baharatlarla birlikte suda konularak tavanın altı kısılır.

Tüm malzemeler birbiriyle özleşene kadar yaklaşık 7-8 dakika kadar pişirilir. İç harç pişerken karnıyarık yapımı için patlıcanlar kızartılır. Patlıcanları tuzlu sudan çıkartılarak bol suda yıkanır ve daha sonra havlu kâğıt ile iyice kurulanır. Kızartma tavasına sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Kurulanan patlıcanlar birkaç yerinden bıçak ucuyla delinir. Daha sonra patlıcanlar kızgın yağa atılarak arkalı önlü olarak eşit miktarda iyice kızartılır. Yağdan çıkarılan patlıcanların fazla yağları havlu kâğıt yardımıyla alınarak bütün patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Patlıcanlar ortalarından boylamasına kesilerek ortası açılır. Patlıcanların ortasına hazırlanan iç harçtan pay edilir. Ayrı bir yerde üzeri için kullanılacak sivri biberler yıkanır ve baş kısımları kesilir. Daha sonra enlemesine ikiye bölünür. Domatesin kabuğu soyulur ve ikiye kesilerek ince ince dilimlenir. İçleri dolan patlıcanların üzerine birer dilim domates ve yarım sivri biber konulur. Fırın tepsisindeki patlıcanların kenarından sıcak su ilave edilir. Hazırlanan karnıyarık önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan karnıyarık kızartmasını servis tabağına alınarak sıcak şekilde sunum yapılır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 15:57:51
Karnıyarık Kızartması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Karnıyarık Kızartması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Karnıyarık Kızartması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Karnıyarık Nasıl Yapılır

Karnıyarık Nasıl Yapılır?Nefis bir karnıyarık hazırlamak için öncelikle kullanılan malzemelerin karnıyarık için uygun olması gerekm...
Devamını Oku

Karnıyarık

Karnıyarık, Türk mutfağının önemli yemeklerindendir. Karnıyarık 13. Yüz yıla ait bir Arapça yemek kitabında tatlı olarak isimlendirilirken Türkçe de "karnu yar...
Devamını Oku

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

1 adet Karnıyarık kaç kalori, Karnıyarık yemeği patlıcanın kızartılmasıyla oluşan ve kıymalı harç ile buluşturulmasının sonucunda oluşan, aynı zamanda Osmanl...
Devamını Oku

Patlıcan Karnıyarık

Patlıcan karnıyarık, Patlıcan onlarca çeşit yemeği yapılan lezzetli sebzelerden biridir. Özel yemek masalarında yanında pirinç pilavı ile servis edildiğ...
Devamını Oku

Karnıyarık Poğaça

Karnıyarık poğaça, görünümü oldukça dikkat çekici ve herkesin hoşuna gideceği niteliktedir. Özellikle göze hitap eden yanı ve damakta bıraktığı iz ile poğaça...
Devamını Oku

Karnıyarık Böreği

Karnıyarık böreği, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakan, hafif ve doyurucu özelliği ile herkesin severek yiyeceği bir börek tarifidir. Yapılışı ...
Devamını Oku

Kızartmadan Karnıyarık

Kızartmadan Karnıyarık, patlıcan yemeği genelde kızartarak yapılır. Ancak kızartarak yapılan karnıyarık çok yağlı olur. Çünkü patlıcan yağı çok çeken biz seb...
Devamını Oku

Yalancı Karnıyarık

Yalancı karnıyarık: Yalancı karnıyarık ismi, yemeğin et koyulmadan yapılmasından kaynaklı kullanılmıştır. Normal karnıyarık yemeği bol kıyma ile yapılırken y...
Devamını Oku

Tavada Karnıyarık

Tavada karnıyarık, tavada karnıyarık çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Pilavların yanına en çok yakışan yemeklerden biridir. Çok lezzetli olan yemek t...
Devamını Oku

Kıymasız Karnıyarık

Kıymasız karnıyarık, kıymalı ya da kıymasız enfes bir lezzettir karnıyarık yemeği. Etli yemek sevmeyenler için de mükemmel bir alternatiftir aynı zamanda kıy...
Devamını Oku

Kabak Karnıyarık

Kabak karnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Karnıyarık genellikle patlıcanla hazırlansa da kabakla yapılanda oldukça lezzetli o...
Devamını Oku

Pirinçli Karnıyarık

Pirinçli karnıyarık, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakacak olan, sofralarda vazgeçilmez olan bir yemek tarifidir. Ancak bu tarif diğer karnıyar...
Devamını Oku

Sebzeli Karnıyarık

Sebzeli Karnıyarık, karnıyarık genellikle kıyma ile hazırlanan mükemmel bir yemektir. Ancak kıyma tüketmeyen özellikle vejetaryen kişiler için sebzeli karnıy...
Devamını Oku

Oktay Usta Karnıyarık

Oktay Usta Karnıyarık, en sevdiği patlıcan yemekleri arasında olan karnıyarık, hemen hemen her evde yapılan lezzetli yemekler arasında yer almıştır. Günlük a...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu Karnıyarık, tarifinde karnıyarık için kullanacağınız patlıcanların özellikle mevsiminde elde edilen patlıcandan yapılması eğer elde edilen patlı...
Devamını Oku

Karnıyarık Yemeği

Karnıyarık Yemeği, Karnıyarık yemeği, zahmetli bir yemek olarak görülür ama aslında başına geçtikten sonra yapılması çok da zor değildir. Karnıyarık patlıcan...
Devamını Oku

Etli Karnıyarık

Etli Karnıyarık, Etli karnıyarık özellikle akşam yemeği olarak hazırlanır, çünkü hem mide için hem de göz için ziyafet olan bu güzellikten tüm aile fertleri ...
Devamını Oku

Patatesli Karnıyarık

Patatesli karnıyarık, Genellikle Akdeniz bölgesinde sıklık içerisinde yapılan bir yemektir. Patlıcan ağırlıklı olarak yapılan bu yemek mevsimine göre yaz ayl...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Karnıyarık

Kuşbaşılı Karnıyarık, patlıcan yemeklerinin içinde en çok sevdiğim yemektir. Ben sevdiğim karnıyarığı bir defaya mahsus içine kıyma yerine kuşbaşı koyar...
Devamını Oku

Kıymalı Karnıyarık

Kıymalı karnıyarık, özellikle özel günlerde sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kıymalı karnı yarık herkes tarafından sevilen patlıcan ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karnıyarık Nasıl Yapılır
Karnıyarık
1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?
Patlıcan Karnıyarık
Karnıyarık Poğaça
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024