Fırında Patlıcan Karnıyarık

Fırında Patlıcan Karnıyarık, Patlıcan Türk mutfağı kültüründe 'fakir eti' ve sebzelerin şahı' olarak tanımlanmaktadır. Bu enfes sebzenin saymak ile bitirilmeyecek kadar çok çeşitte yemek türü vardır. Patlıcan mutfakların baş tacıdır Ana dolunun her bir köşesinde özellikle de yaz mevsiminde patlıcan sebzesinin şahlığına hiçbir kimsenin itirazı yoktur.
Patlıcanın yurdumuzda turşusundan tutunda reçeline kadar tam iki yüz çeşit yemeği yapılır. Oldukça yaygın kullanılmasından dolayı beslenme kültürümüzde çok büyük bir yere sahip olan patlıcan şehir kültürümüze dahi girmiştir. Yüzyıl öncesine kadar birçoğu ahşap konaklardan olan İstanbul'da 'patlıcan mevsimi' geldiği zaman patlıcan közleme yapılır iken çıkan yangınların hiç sonu gelmemiş; gün aşırı şehrin farklı yerlerinde birçok köşesini yok etmekte olan yangınlardan dolayı patlıcanın şehre girişi Padişah fermanı ile yasaklanmış olduğu bile olmuştur. Gaziantep'te ise patlıcan mevsimi geldiğinde delilerin çoğaldığı söylenmektedir. Patlıcan sebzesinin anavatanı Hindistan olduğu en yaygın görülür. Hindistan'da patlıcan sebzesinin birkaç seneden beri varlığı bilinir. Günümüzde ise en yaygın olarak tüketildiği ve üretildiği Akdeniz havzasında ise 16. Yüzyıldan bu yana yaygınlaştığı görülmektedir. Patlıcan kelimesinin kökeninin Sanskritçe Vatingana olduğu oldukça yaygın bir görüştür. Farsçada ise patingan olarak adlandırılan patlıcan Divanü Lügati't Türk'de ise bitki olarak Bütüge ismi ile geçer. Yurdumuzun hemen, hemen her yerinde çeşitli birçok yemekleri yapılmaktadır.
Bu yüzden asıl yaygın olduğu bölgeler Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgesidir. Özellikle de Gaziantep mutfağında patlıcanın çok özel bir yeri vardır. Karadeniz'deki hamsi balığının yerini Gaziantep'de patlıcan (Balcan) almıştır.

Fırında Patlıcan Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeleri

  • Kızartmak için sıvı yağ
  • Beş tane patlıcan
  • Bir demet maydanoz
  • 250 gram kıyma
  • Bir tatlı kaşığı kadar tuz
  • İki tane soğan
  • Bir tatlı kaşığı kadar karabiber
  • Üç tane domates
  • Beş tane sivri biber
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Beş diş sarımsak

Fırında Patlıcan Karnıyarık


Bu enfes yemeği yapmak için öncelikle kıymayı bir tencere içine alın. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra da zeytinyağını ilave edin. Daha sonra karabiberini ve tuzunu ilave edin. Sonra kabuklarını soyduğunuz ve küp doğramış olduğunuz domatesleri pişirin. Tencereyi ateşten indirtikten sonra ince kıymış olduğunuz maydanozları da kıymalı harcın içine ilave edin. Daha sonra patlıcanların sap kısımlarını iki santim kalacak biçimde sap kısmından yapraklarını kesin. Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyun ve baş kısmından derince bir çizik atın. Daha sonra bir kap içinde tuzlu suda patlıcanları otuz dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde patlıcanın acı suyunu bırakmasını sağlayacaksınız. Sonra suyunu süzerek kurulayın. Bir tava içinde yağı kızdırın patlıcanları tavaya koyarak her iki tarafını da altın sarısı renk aldığında tavadan alın. Bir kâğıt havlu veya peçete üstünde patlıcanın fazla yağını süzün kızarmış olan patlıcanları bir tepsi içine dizin. Patlıcanların ortasındaki yarıkların içine kıymalı harçtan koyun. Daha sonra patlıcanların üstüne sarımsak, biber ve domates dilimlerini yerleştirin. Sonra tepsi içine tam iki bardak su koyarak önceden ısıtılan 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Fırında patlıcan karnıyarık servise hazır patlıcanları daha önceden ısıtmış olduğunuz tabaklara üstüne suyundan da gezdirdikten sonra sıcak şekilde servise sunun.

Afiyet Olsun.
19.01.2024 11:56:18
Fırında Patlıcan Karnıyarık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Patlıcan Karnıyarık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fırında Patlıcan Karnıyarık"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Karnıyarık Nasıl Yapılır

Karnıyarık Nasıl Yapılır?Nefis bir karnıyarık hazırlamak için öncelikle kullanılan malzemelerin karnıyarık için uygun olması gerekm...
Devamını Oku

Karnıyarık

Karnıyarık, Türk mutfağının önemli yemeklerindendir. Karnıyarık 13. Yüz yıla ait bir Arapça yemek kitabında tatlı olarak isimlendirilirken Türkçe de "karnu yar...
Devamını Oku

1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?

1 adet Karnıyarık kaç kalori, Karnıyarık yemeği patlıcanın kızartılmasıyla oluşan ve kıymalı harç ile buluşturulmasının sonucunda oluşan, aynı zamanda Osmanl...
Devamını Oku

Patlıcan Karnıyarık

Patlıcan karnıyarık, Patlıcan onlarca çeşit yemeği yapılan lezzetli sebzelerden biridir. Özel yemek masalarında yanında pirinç pilavı ile servis edildiğ...
Devamını Oku

Karnıyarık Poğaça

Karnıyarık poğaça, görünümü oldukça dikkat çekici ve herkesin hoşuna gideceği niteliktedir. Özellikle göze hitap eden yanı ve damakta bıraktığı iz ile poğaça...
Devamını Oku

Karnıyarık Böreği

Karnıyarık böreği, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakan, hafif ve doyurucu özelliği ile herkesin severek yiyeceği bir börek tarifidir. Yapılışı ...
Devamını Oku

Kızartmadan Karnıyarık

Kızartmadan Karnıyarık, patlıcan yemeği genelde kızartarak yapılır. Ancak kızartarak yapılan karnıyarık çok yağlı olur. Çünkü patlıcan yağı çok çeken biz seb...
Devamını Oku

Yalancı Karnıyarık

Yalancı karnıyarık: Yalancı karnıyarık ismi, yemeğin et koyulmadan yapılmasından kaynaklı kullanılmıştır. Normal karnıyarık yemeği bol kıyma ile yapılırken y...
Devamını Oku

Tavada Karnıyarık

Tavada karnıyarık, tavada karnıyarık çok sevilen yemek tariflerinden biridir. Pilavların yanına en çok yakışan yemeklerden biridir. Çok lezzetli olan yemek t...
Devamını Oku

Kıymasız Karnıyarık

Kıymasız karnıyarık, kıymalı ya da kıymasız enfes bir lezzettir karnıyarık yemeği. Etli yemek sevmeyenler için de mükemmel bir alternatiftir aynı zamanda kıy...
Devamını Oku

Kabak Karnıyarık

Kabak karnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Karnıyarık genellikle patlıcanla hazırlansa da kabakla yapılanda oldukça lezzetli o...
Devamını Oku

Pirinçli Karnıyarık

Pirinçli karnıyarık, lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakacak olan, sofralarda vazgeçilmez olan bir yemek tarifidir. Ancak bu tarif diğer karnıyar...
Devamını Oku

Sebzeli Karnıyarık

Sebzeli Karnıyarık, karnıyarık genellikle kıyma ile hazırlanan mükemmel bir yemektir. Ancak kıyma tüketmeyen özellikle vejetaryen kişiler için sebzeli karnıy...
Devamını Oku

Oktay Usta Karnıyarık

Oktay Usta Karnıyarık, en sevdiği patlıcan yemekleri arasında olan karnıyarık, hemen hemen her evde yapılan lezzetli yemekler arasında yer almıştır. Günlük a...
Devamını Oku

Tavuklu Karnıyarık

Tavuklu Karnıyarık, tarifinde karnıyarık için kullanacağınız patlıcanların özellikle mevsiminde elde edilen patlıcandan yapılması eğer elde edilen patlı...
Devamını Oku

Karnıyarık Yemeği

Karnıyarık Yemeği, Karnıyarık yemeği, zahmetli bir yemek olarak görülür ama aslında başına geçtikten sonra yapılması çok da zor değildir. Karnıyarık patlıcan...
Devamını Oku

Etli Karnıyarık

Etli Karnıyarık, Etli karnıyarık özellikle akşam yemeği olarak hazırlanır, çünkü hem mide için hem de göz için ziyafet olan bu güzellikten tüm aile fertleri ...
Devamını Oku

Patatesli Karnıyarık

Patatesli karnıyarık, Genellikle Akdeniz bölgesinde sıklık içerisinde yapılan bir yemektir. Patlıcan ağırlıklı olarak yapılan bu yemek mevsimine göre yaz ayl...
Devamını Oku

Kuşbaşılı Karnıyarık

Kuşbaşılı Karnıyarık, patlıcan yemeklerinin içinde en çok sevdiğim yemektir. Ben sevdiğim karnıyarığı bir defaya mahsus içine kıyma yerine kuşbaşı koyar...
Devamını Oku

Kıymalı Karnıyarık

Kıymalı karnıyarık, özellikle özel günlerde sofraların vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Kıymalı karnı yarık herkes tarafından sevilen patlıcan ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Karnıyarık Nasıl Yapılır
Karnıyarık
1 Adet Karnıyarık Kaç Kalori?
Patlıcan Karnıyarık
Karnıyarık Poğaça
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024