{ "title": "Patatesli Karnıyarık", "image": "https://www.karniyarik.gen.tr/images/patatesli-karniyarik.jpg", "date": "19.01.2024 07:53:16", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Patatesli karnıyarık, Genellikle Akdeniz bölgesinde sıklık içerisinde yapılan bir yemektir. Patlıcan ağırlıklı olarak yapılan bu yemek mevsimine göre yaz aylarında yerli patlıcan dediğimiz sebze ile yapıldığında daha farklı bir lezzette olur. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde ise bu yemek kemer patlıcan ile yapılmaktadır. Ama benim gibi bir karnıyarık yemeği seven birisi iseniz ve hormonlu gıdalardan uzak durmak istiyor iseniz. Bu karnıyarık yemeğini patatesle de yaparak tüketebilir ve yiyebilirsiniz. Özellikle de her sebzenin mevsiminde tüketilmesi gerektiğine inanan birisi olarak birçok yemeği değişik sebzeler kullanarak farklı mevsimlerde de yapma şansınız vardır. Sağlıklı bireyler yetiştirebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için her sebzeyi mevsiminde tüketiniz. Sevdiğiniz yemekleri de o dönemin sebzelerini kullanarak yapınız. Gelelim patatesli karnıyarık yemeğimizin malzemelerine.

Patatesli karnıyarık malzemeleri
Patatesli karnıyarık yemeği nasıl yapılır?

Yemeğimize başlamadan önce patateslerin iyice yıkanması gerekir. Böylelikle hijyen olarak gereken temizlik sağlanmış olur. Daha sonrasında tüm patatesler soyularak düz bir kapak açılacak şekilde yatay veya dik bölümünden bir bıçak yardımı ile kesilir. Kalın kalan kısmın içerisi iyice oyularak harç için gereken boşluk patateslerin içerisinde elde edilir. Bu işlem tüm patateslere uygulandıktan sonra bir kenarda bekletilir. Kenarda bekletilmesinin nedeni birazdan kızartacağımız için üzerindeki suyun kuruması gerekmektedir. Diğer taraftan patatesleri kızartacağımız tava içerisine gerektiği kadar yağ konularak ocak üzerinde normal ateşte ısınmaya bırakılır. Isınan yağın içerisine aldığı kadar patates yerleştirilerek hepsi bitene kadar işlem tekrar edilerek kızartılır. Daha sonra tava ile işimizi bittiğinde yağın soğuması için bir kenara alınıp bekletilir ve iç harcımızı hazırlamak için biraz daha derin bir tava alınarak içerisine kıymalar ilave edilerek kısık ateşte suyunu bırakıp kavrulana kadar karıştırılır. Pişerek suyunu çeken kıymanın üzerine küçük küçük doğranmış soğanlar ve sarımsaklar ilave edilerek pişinceye kadar karıştırılır.

Arkasından bir kaşık biber salçası eklenerek çok az su ilave edilir. Daha sonra baharatları da eklenerek salçanın kıyma ile özleşmesi sağlanır ve biraz kavurduktan sonra içerisine doğranmış domatesler atılarak en son yeşil biber ve süs biberleri de küçük küçük doğranıp atıldıktan sonra hepsinin pişmesi beklenir ve gereken pişirme ulaştığında harç ocaktan indirerek ılıması beklenir. Ilıyan ve dinlenen kıyma içi harcımız kızarttığımız patateslerin içerisine çok tıka basa olmayacak şekilde ağzında boşluk ile doldurularak daha önceden yağlayıp hazırladığımız fırın tepsisi içerisine sırta sıra yerleştirilir. Tüm bu işlemler patatesler bitene kadar tekrar edilir. İç harcının fazla gelmesi durumunda gereken kadar patates daha kızartılarak doldurulabilir. Fırın tepsisine dizilen Patatesli Karnıyarıklarımızın üzerine bir miktar domates salçası sulandırılarak eşit şekilde dökülür. Daha sonra önceden 200 derecede ısıttığımız fırınımıza yerleştirilerek yaklaşık olarak yarım saat pişirilir. Artık Patatesli karnıyarığımız servis için hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }