{ "title": "Karnıyarık Tatlısı", "image": "https://www.karniyarik.gen.tr/images/karniyarik-tatlisi.jpg", "date": "20.01.2024 16:50:56", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Karnıyarık tatlısı, Şerbetli tatlılar içerisinde değişik lezzetler arayanlar için ideal bir tariftir. Karnıyarık terimi genelde yemeklerde kullanılır. Patlıcan sebzesinden yapılır ama biz sizler için bu isimle bir tatlı olduğunu bilmenizi ve sizlerin de evde yapması istiyoruz. Özellikle evde yapılmış tatlı severlerin dışarıda pek de bu tür tatlıları bulma ihtimali olmadığından herkesin bu tarifleri evde deneyip yapmasında çok fayda var. Şahsen ben hazır tatlılardan ziyade evde yapılan bu tür şerbetli tatlıları daha çok severim. O yüzdende benim gibi ev tatlısı severlerin de evlerinde yapmaları için bu tarifleri sizler ile paylaşıyorum. Gelelim tatlımızın malzemelerine.

Karnıyarık tatlısı malzemeleri
Şerbeti için
Bulamak için
  • Bir çay bardağı irmik,
Üzeri için
  • Fıstık içi,
  • Ceviz içi,
  • Hindistan cevizi,
Karnıyarık tatlısı nasıl yapılır?

İlk önce tatlımızın şerbetinin hazırlanması gerekir. Nedeni de biz tatlı hamurumuzu yaparken şerbetin soğuması gerekir. Malzemelerden biri sıcak biri soğuk olmaz ise tatlı istenildiği gibi şerbeti çekmez ve sert kalabilir. Gelelim şerbetin yapılışına bir tencere içerisine şerbet için belirtilen miktarda suyun ilave edilerek içerisine toz şekerin ve birkaç damla limon suyunun sıkılması veya limon kabuğu rendesinin atılması ve ocak üzerinde kaynayana kadar bekletilmesi gerekmektedir. Kaynadıktan sonra ortalama beş dakika kadar daha ocak üzerinde beklettikten sonra şerbet hazır olduğundan soğuması için bir kenara alınarak bekletilir. Daha sonra hamuru için gereken malzemelerin olduğu yerde derin bir kap içerisine toz şeker, margarin ve yumurtaları koyup elimizle kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra üzerine kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek tekrardan karıştırılır. İçerisine yavaş yavaş önceden ayırdığımız undan ilaveler yaparak bir taraftan da tek elimiz ile yuğurmaya devam ederiz. Böylelikle içerisine atılacak un rahatlıkla ayarlanabilir.

Hamurumuz homojen bir kıvam aldığında ise hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlamaya başlarız. Yuvarladığımız hamur parçalarını el yordamı ile şekillendirdikten sonra tıpkı limon şeklini veririz. Ellerimiz ile şekillendirilen hamurları bir kâse içerisine hazırladığımız irmik içerisine batırarak iyice irmiğe buladıktan sonra, daha önce içerisini yağladığımız fırın tepsisine dizeriz. Bu işlem tüm hamur bitene kadar tekrar edilerek devam edilir. Hamur bittikten sonra tüm parçaların üzerine tam ortasından bir bıçak yardımı ile boydan doya kesik atılır. Hamurumuzun tüm işlemleri bitmiş ve fırına sürülüp pişmek için hazır hale gelmiş olur. Daha inceden 190 derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir. Ortalama yirmi dakika kadar piştikten ve üzeri nar gibi kızardıktan sonra fırından çıkartılarak üzerine iki üç dakika sonra kenarda beklettiğimiz şerbet dökülerek yedirilir. En son olarak da üzerine süs olarak ayarladığınız Hindistan cevizi fıstık içi veya ceviz içi serpiştirilerek hazır hale getirilir. Yalnız tatlı şerbetini emmeden servis yapılamaz. O yüzden ortalama bir saat kadar şerbetini emdikten sonra servis edilmesi gerekir. Artık karnıyarık tatlımız hazır ve afiyetle yenebilirdir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }