{ "title": "Karnıyarık Kızartması", "image": "https://www.karniyarik.gen.tr/images/karniyarik-kizartmasi.jpg", "date": "20.01.2024 15:57:51", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karnıyarık Kızartması, Karnıyarık Türk mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alır. Karnıyarığın ana malzemesi patlıcandır. Patlıcan farklı şekillerde yemeği yapılabilen lezzetli sebzelerden biridir. Nefis bir karnıyarık hazırlamak için öncelikle olarak kullanılan malzemelerin karnıyarık için uygun olması gerekir. Örneğin patlıcanların siyah renkte, yumuşak ve çekirdeksiz olması gerekir. Ayrıca orta boyda ve orta kalınlıkta olmalıdır. Karnıyarık yapımında patlıcanlar mutlaka kızgın ya da kızartılmalıdır. Akşam yemekleri için rahatlıkla tercih edilebilir. Karnıyarık yanında en çok cacık ve pirinç pilavı yakışır. Hazırlaması biraz zahmetli gibi dursa da el oyalamadan kısa sürede hazırlanır.

Karnıyarık Kızartması İçin Gerekli Malzemeleri
İç Harç için
Üzeri için
Kızartmak için
Karnıyarık Kızartması Nasıl Yapılır?

Karnıyarık kızartması tarifinde öncelikle olarak patlıcanlar hazırlanmalıdır. Bunun için patlıcanların sapları kesilir ve kabukları alaca şekilde soyulur. Soyulan patlıcanların acısının çıkması için bütün olarak tuzlu suyun içine konur. Yaklaşık olarak yarım saat kadar bu şekilde bekletilir. Patlıcanların bu bekleme işlemi sırasında iç harç hazırlanır. Bunun için iç harç için kullanılacak tüm malzemeler pişirme işlemi için hazır hale getirilir. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyularak yemeklik şekilde doğranır. Sivri biberlerin baş kısımları kesilerek ince halkalar şeklinde doğranır. Maydanozlar saplarından ayrılarak iyice temizlenir ve ince ince kıyılır. Domateslerin kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Geniş bir tavaya sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Yağ kızdıktan sonra soğanlar ve sarımsaklar ilave edilir. Soğanlar pembeleşince içerisine kıyma ilave edilir. Kıymanın rengi değişince üzerine sivri biberler eklenir. Biberlerden sonra salça eklenir. Salça, kokusu çıkana kadar iyice kavrulur. Salçadan sonra domatesler ilave edilir. Baharatlarla birlikte suda konularak tavanın altı kısılır.

Tüm malzemeler birbiriyle özleşene kadar yaklaşık 7-8 dakika kadar pişirilir. İç harç pişerken karnıyarık yapımı için patlıcanlar kızartılır. Patlıcanları tuzlu sudan çıkartılarak bol suda yıkanır ve daha sonra havlu kâğıt ile iyice kurulanır. Kızartma tavasına sıvı yağ konularak tava ocağa alınır. Kurulanan patlıcanlar birkaç yerinden bıçak ucuyla delinir. Daha sonra patlıcanlar kızgın yağa atılarak arkalı önlü olarak eşit miktarda iyice kızartılır. Yağdan çıkarılan patlıcanların fazla yağları havlu kâğıt yardımıyla alınarak bütün patlıcanlar fırın tepsisine dizilir. Patlıcanlar ortalarından boylamasına kesilerek ortası açılır. Patlıcanların ortasına hazırlanan iç harçtan pay edilir. Ayrı bir yerde üzeri için kullanılacak sivri biberler yıkanır ve baş kısımları kesilir. Daha sonra enlemesine ikiye bölünür. Domatesin kabuğu soyulur ve ikiye kesilerek ince ince dilimlenir. İçleri dolan patlıcanların üzerine birer dilim domates ve yarım sivri biber konulur. Fırın tepsisindeki patlıcanların kenarından sıcak su ilave edilir. Hazırlanan karnıyarık önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan karnıyarık kızartmasını servis tabağına alınarak sıcak şekilde sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }