{ "title": "Kabak Karnıyarık", "image": "https://www.karniyarik.gen.tr/images/kabak-karniyarik.gif", "date": "21.01.2024 08:25:10", "author": "Kongar", "article": [ { "article": "
Kabak karnıyarık, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biridir. Karnıyarık genellikle patlıcanla hazırlansa da kabakla yapılanda oldukça lezzetli olmaktadır. Yemeğin kolesterol ve doymuş yağ oranı çok düşük olduğundan, oldukça sağlıklıdır. Kabağın faydalarında en iyi şekilde yararlanmanız için, kızartmadan pişirmeniz çok önemlidir. Bazıları kabak karnıyarık hazırlarken kızartmayı tercih edebilir. Ancak vitamin ve mineral kayıplarını göz önünde bulundurmak gerekir. Bunun dışında suda hafif haşlayarak yapanlarda olabilir. Ancak bu da vitaminlerin suya geçmesine neden olabilir. Bu nedenle biz kabakları hafif yağlayarak, fırınlamayı tercih ettik. Çünkü karnıyarık hazırlamak için, kabakların biraz yumuşaması gerekir. Karnıyarığın iç malzemesi için, bizim yaptığımız gibi kıyma kullanabilirsiniz. Dilerseniz tavukla yapılanda gayet lezzetli olmaktadır. Bu konuda tercih size kalmış. Şimdi birlikte kabak karnıyarık hazırlamaya başlayabiliriz.

Kabak karnıyarık için gerekli malzemeler
Kabak karnıyarık nasıl yapılır?

Kabakları önce iyice yıkayın. Baş kısımlarını ayıklayın. Bunları uzunlamasına ortadan iki eşit parçaya bölün. Daha sonra kabakların alt kısımlarından incecik bir parça kesin. Bunu yapmamızın nedeni tepsiye yerleştirdiğimizde kabakların düzgün durmasını sağlamasıdır. Şimdi kabakların orta kısmında bulunan çekirdekli kısmını bir kaşıkla almanız ve burada havuz oluşturmanız gerekir. Bütün kabaklara bu işlemi yaptıktan sonra tepsiye sıralayın. Üzerlerine tuz ve zeytinyağı gezdirerek, 180 derecede ısıttığınız fırında 10-15 dakika kadar pişirin. Burada kabaklarınız yumuşamış olacak. Şimdi bir tavanın içinde kabak karnıyarık için iç malzemeleri hazırlayalım. Tavaya zeytinyağını koyalım. İçine yemeklik küp şeklinde doğranmış soğanları ve sarımsakları koyarak, şeffaflaşana kadar kavurun. Kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Sırayla 2 tane rendelenmiş domatesi, tuz ve karabiberi ilave edin. Nane kullanacaksanız, bu aşamada ilave edebilirsiniz. Biz kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü nane kabağa çok iyi uyum sağlayan bir baharattır. Bunları kıvamında pişirdikten sonra, ocaktan alın. Tepside dizili olan kabakların içini bu harçla doldurun. Üzerlerine kalan 2 adet domatesi dilimleyerek yerleştirin. Bunların üzerine kaşar peyniri dilimleri koyun. Bir bardak sıcak suyun içinde domates salçasını karıştırın. Bunu tepsinin içine koyun. Fırını 200 derecede ısıtın. Kabak karnıyarık yemeğini kaşarlar eriyinceye, üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirin. Fırından aldığınızda sıcak olarak, yanında pilavla birlikte yemeğinizi konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }