{ "title": "Fırında Patlıcan Karnıyarık", "image": "https://www.karniyarik.gen.tr/images/firinda-patlican-karniyarik.jpg", "date": "19.01.2024 11:56:18", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Fırında Patlıcan Karnıyarık, Patlıcan Türk mutfağı kültüründe 'fakir eti' ve sebzelerin şahı' olarak tanımlanmaktadır. Bu enfes sebzenin saymak ile bitirilmeyecek kadar çok çeşitte yemek türü vardır. Patlıcan mutfakların baş tacıdır Ana dolunun her bir köşesinde özellikle de yaz mevsiminde patlıcan sebzesinin şahlığına hiçbir kimsenin itirazı yoktur. Patlıcanın yurdumuzda turşusundan tutunda reçeline kadar tam iki yüz çeşit yemeği yapılır. Oldukça yaygın kullanılmasından dolayı beslenme kültürümüzde çok büyük bir yere sahip olan patlıcan şehir kültürümüze dahi girmiştir. Yüzyıl öncesine kadar birçoğu ahşap konaklardan olan İstanbul'da 'patlıcan mevsimi' geldiği zaman patlıcan közleme yapılır iken çıkan yangınların hiç sonu gelmemiş; gün aşırı şehrin farklı yerlerinde birçok köşesini yok etmekte olan yangınlardan dolayı patlıcanın şehre girişi Padişah fermanı ile yasaklanmış olduğu bile olmuştur. Gaziantep'te ise patlıcan mevsimi geldiğinde delilerin çoğaldığı söylenmektedir. Patlıcan sebzesinin anavatanı Hindistan olduğu en yaygın görülür. Hindistan'da patlıcan sebzesinin birkaç seneden beri varlığı bilinir. Günümüzde ise en yaygın olarak tüketildiği ve üretildiği Akdeniz havzasında ise 16. Yüzyıldan bu yana yaygınlaştığı görülmektedir. Patlıcan kelimesinin kökeninin Sanskritçe Vatingana olduğu oldukça yaygın bir görüştür. Farsçada ise patingan olarak adlandırılan patlıcan Divanü Lügati't Türk'de ise bitki olarak Bütüge ismi ile geçer. Yurdumuzun hemen, hemen her yerinde çeşitli birçok yemekleri yapılmaktadır. Bu yüzden asıl yaygın olduğu bölgeler Güneydoğu, Ege ve Akdeniz bölgesidir. Özellikle de Gaziantep mutfağında patlıcanın çok özel bir yeri vardır. Karadeniz'deki hamsi balığının yerini Gaziantep'de patlıcan (Balcan) almıştır.

Fırında Patlıcan Karnıyarık İçin Gerekli Malzemeleri
Fırında Patlıcan Karnıyarık

Bu enfes yemeği yapmak için öncelikle kıymayı bir tencere içine alın. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra da zeytinyağını ilave edin. Daha sonra karabiberini ve tuzunu ilave edin. Sonra kabuklarını soyduğunuz ve küp doğramış olduğunuz domatesleri pişirin. Tencereyi ateşten indirtikten sonra ince kıymış olduğunuz maydanozları da kıymalı harcın içine ilave edin. Daha sonra patlıcanların sap kısımlarını iki santim kalacak biçimde sap kısmından yapraklarını kesin. Patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyun ve baş kısmından derince bir çizik atın. Daha sonra bir kap içinde tuzlu suda patlıcanları otuz dakika kadar bekletin. Bu işlem sayesinde patlıcanın acı suyunu bırakmasını sağlayacaksınız. Sonra suyunu süzerek kurulayın. Bir tava içinde yağı kızdırın patlıcanları tavaya koyarak her iki tarafını da altın sarısı renk aldığında tavadan alın. Bir kâğıt havlu veya peçete üstünde patlıcanın fazla yağını süzün kızarmış olan patlıcanları bir tepsi içine dizin. Patlıcanların ortasındaki yarıkların içine kıymalı harçtan koyun. Daha sonra patlıcanların üstüne sarımsak, biber ve domates dilimlerini yerleştirin. Sonra tepsi içine tam iki bardak su koyarak önceden ısıtılan 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Fırında patlıcan karnıyarık servise hazır patlıcanları daha önceden ısıtmış olduğunuz tabaklara üstüne suyundan da gezdirdikten sonra sıcak şekilde servise sunun.

Afiyet Olsun.
" } ] }