Fırında Karnıyarık, karnıyarık yemeği Türk mutfağının vazgeçilmez ana yemeklerinden biri olup, patlıcan yemekleri arasında en fazla tercih edilendir. Ayrıca fırında pişirilebileceği gibi tencerede de pişirilebilir.
Fırında Karnıyarık malzemeleri
250 gram orta yağlı kıyma
6-7 adet orta uzunlukta patlıcan
2 tane orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
7-8 tane sivri biber
Birkaç dal maydanoz
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
2 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber ve kırmızıbiber
Yeteri kadar tuz
Fırında Karnıyarık Nasıl Yapılır?
Fırında karnıyarık yemeği için patlıcanlar şerit şeklinde soyularak, acısını atması için yarım saat kadar tuzlu suyun içinde bekletilir. Daha sonra iyice yıkanır ve havlu kâğıt ile kurutulur. Tavaya bir miktar sıvı yağ ilave edilerek ocağa alınır. Yağ kızdıktan sonra patlıcanların her tarafı eşit şekilde kızartılarak yağını süzmesi için havlu kâğıt üzerine alınır.
Ardından patlıcanların kızardığı tavaya yemeklik şekilde doğranan kuru soğanlar alınarak yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine kıyma ilave ederek soğan ve kıymayı kavurmaya devam edilir. Ardından kıymalı haraca, tuz, karabiber, kırmızıbiber, yemeklik doğranmış domates, yeşilbiber ilave edilerek karıştırılır. Domatesler bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edilir ve üzerine sarımsak ve maydanoz eklenerek ocağın altı kapatılır.
Fırın tepsisine patlıcanların orta kısmından boylamasına kesik atılarak yerleştirilir. Açılan kesikler bir çatal yardımı ile bastırılarak genişletilerek kıymalı harç için yer açılır ve hazırlanan harçtan ilave edilerek patlıcanların içi doldurulur.
Patlıcanların üzerleri dilimlenmiş domates ve yeşilbiber ile süslenir. Bir kâsenin içinde salça sıcak su ile özenir ve patlıcanların üzerine gelmeyecek şekilde aralarından tepsiye dökülür. Fırın tepsisine dizilen karnıyarıklar 175 derecede ısıtılmış fırına verilerek yarım saat kadar pişirilir. Yarım saat sonunda fırında karnıyarık yemeği hazır olacaktır. Pilav eşliğinde sıcak olarak servis yapabilirsiniz.